České akcie odpoledne díky ČEZ zvýraznily zisky, klesly jen banky

18.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. srpna (ČTK) - České akcie odpoledne zvýraznily své zisky; zejména ČEZ vytáhl index do kladných čísel. Z ostatních hlavních společností zaznamenaly pokles pouze obě banky. Hlavní index PX stoupl o 0,25 procenta na závěrečných 1431 bodů, uvedla ve výsledcích burza.

"Pražská burza navzdory dopolední letargii ve druhé polovině páteční seance začala pociťovat obnovený nákupní zájem a vydala se do kladného teritoria," uvedl Vladimír Vávra z Patria Direct. Největší zásluhu na tom měl ČEZ, doplnila Jana Havelková z burzovní společnosti Fio.

Elektrárenskou společnost podle ní podpořilo zvýšení cílové ceny od Patria Finance na 1065 Kč. ČEZ se tak po počátečních propadech vyhoupl až na 822 Kč. V blízkosti této hranice se ale již našli prodejci, takže ČEZ nakonec přidal půl procenta a cena byla těsně pod hranicí 820 korun.

Podobný zvrat byl dnes patrný i u ostatních akcií. Největší nárůst kurzu zaznamenala Zentiva, která se krátkodobě ocitla na ceně 1151 Kč, ale tuto hranici neudržela a zavírala na 1143 korunách. Dnešní zisk farmaceutické firmy činil 1,4 procenta.

Akcie Telefóniky O2 se dostaly na 468 Kč, a připsaly si tak podle Vávry nárůst o 0,6 procenta. Ze skupiny propadlíků se nedařilo Komerční bance, která ztratila 0,6 procenta a zakončila páteční obchodní seanci na 3360 Kč.

Celkový objem obchodů: 3,330 miliardy Kč

- akcie 2,254 miliardy Kč

- dluhopisy 1,076 miliardy Kč

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK