Americké akcie v poledne stagnovaly, technologické klesly

18.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 18. srpna (ČTK) - Akcie předních firem na newyorské burze na Wall Street se v poledne držely přibližně na stejné úrovni jako při čtvrtečním závěru obchodování, emise technologických firem ale jdou dolů kvůli výsledkové zprávě firmy Dell. Dow Jonesův index v poledne newyorského času klesl o nepatrných 0,01 procenta na 11.334,1 bodu a technologický trh Nasdaq v té době oslabil o 0,4 procenta na 2148,8 bodu.

Znepokojivé výsledky Dell investorům zastínily ziskový výhled ostatních firem v technologickém sektoru. Největší světový výrobce osobních počítačů dopoledne klesl o více než sedm procent a jeho akcie stály 21,10 dolaru.

Ve čtvrtek firma oznámila, že se jí snížil čtvrtletní zisk o polovinu kvůli slabšímu růstu tržeb. Podnik navíc obdržel výzvu od americké Komise pro cenné papíry, aby předložil údaje účetní povahy.

Nákupní zájem o blue-chips proti tomu podpořil tabákový koncern Altria Group, kterému se podařilo u soudu uniknout značným pokutám, přestože neinformoval o škodlivosti kouření. Altria dopoledne posílila o 3,3 procenta na 83,45 dolaru, napsala agentura Reuters.

Nálada mezi spotřebiteli ve Spojených státech na začátku srpna klesla a inflační očekávání bylo nejvyšší od října minulého roku. Index důvěry sestavovaný Michiganskou univerzitou se podle předběžných srpnových údajů snížil na 78,7 bodu z 84,7 bodu na konci předchozího měsíce. Analytici přitom počítali s mírnějším poklesem na 83,6 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK