Topolánek přišel s rovnou daní upravenou podle Fica

19.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. srpna (ČTK) - Předseda ODS a nově jmenovaný premiér Mirek Topolánek přišel s novou verzí rovné daně, kterou nazval podle nového slovenského premiéra Roberta Fica. "My sociálním demokratům nabízíme model, který bych nazval slovenská rovná daň modifikovaná Ficem," řekl Topolánek sobotnímu Právu. U ČSSD však s tímto návrhem narazil.

 

"V podstatě je to to, co bylo už součástí trojkoaličního projektu: snížení korporátní daně, progrese daně pro fyzické osoby zabezpečená odečitatelnou položkou a fakticky dvě sazby DPH," upřesnil.

 

Podle ČSSD se však slovenská situace od české velmi liší. "Nepřichází to v úvahu. Fico napravuje chyby, my je nepřipustíme," řekl Právu odcházející ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach.

 

Topolánek však tvrdí, že pokud sociální demokraté tento model odmítají, odmítají to, co realizují jejich straničtí kolegové na Slovensku. "Budeme o tom jednat, věřím, že jsme schopni najít nějaký průsečík, ale od toho základního principu, jímž je snížení daňové a odvodové zátěže, pro české občany a české podniky, budeme ustupovat velmi těžko," prohlásil Topolánek.

 

Rovnou daň na Slovensku prosadila minulá vláda. Nová slovenská vláda v čele s Ficem a jeho stranou Směr-SD chce však do tohoto systému zasáhnout. Chce zavést například milionářskou daň z příjmu pro lidi s nadstandardním příjmem. Naopak lidem s nižšími příjmy by se měly zvýšit současné odečitatelné položky.

 

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK