Právo: 400 dlužníků televizních poplatků odsouzeno k exekuci

21.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. srpna (ČTK) - Zhruba 400 lidí v Česku čeká z rozhodnutí soudů exekuce majetku za neplacení televizních poplatků. Informuje o tom dnešní Právo s tím, že Česká televize (ČT) navíc stále pokračuje v hledání dalších neplatičů. Prochází mimo jiné databáze odběratelů elektřiny.

ČT svými silami zažalovala u soudů asi tisícovku lidí a firem. "Z podaných žalob je 40 procent v právní moci a jsou předány exekutorům," řekl Právu mluvčí televize Martin Krafl. Žaloby na dalších 25 tisíc za televizi podá advokátní kancelář, která vzejde z probíhajícího výběrového řízení. Celkově čítá seznam dlužníků více než 50 tisíc jmen.

Jak Právo připomíná, loni ČT přibylo 177 tisíc nových koncesionářů a televize sama aktivně vyhledává další potenciální plátce. "V souladu se zákonem porovnáváme databázi odběratelů elektrické energie s databází svých poplatníků. Domácnosti odebírající elektrickou energii a neplatící televizní poplatek písemně oslovíme a vyzveme je buď k platbě poplatku, anebo k zaslání čestného prohlášení, že televizor nemají," cituje Právo Krafla.

Speciální automobily pátrající po nelegálních příjemcích televizního signálu do terénu ale nevyjely. "Máme jiné metody. Kdybych je popisoval, minuly by se účinkem," řekl Právu Krafl.

Televizní poplatek činí od loňského října na základě novely zákona o poplatcích stokorunu měsíčně, což je o 25 korun více než do té doby. Do roku 2008 se poplatek zvýší na 135 korun, zároveň však ČT přijde téměř o veškerou reklamu ve svém vysílání. Novela jednorázově zvýšila i poplatky za rozhlas, a to o osm korun na 45 Kč měsíčně. Poplatky jsou hlavním zdrojem financování obou těchto veřejnoprávních médií.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK