HN: PPF koupila na Ukrajině další banku

21.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. srpna (ČTK) - Skupina PPF finančníka Petra Kellnera koupila na Ukrajině už druhou menší banku. Po už oznámené koupi Bank Agrobank s dvaceti pobočkami a největší splátkové společnosti Privat Kredit podle dnešních Hospodářských novin prostřednictvím společnosti Home Credit získala banku Privatinvestbank. Kellnerovi se tak podařil husarský kousek - během měsíce jde o jeho třetí ukrajinskou finanční akvizici, píše deník.

"Privatinvestbank jsme koupili," potvrdila mluvčí skupiny PPF Dita Fuchsová.

Skupina PPF nezveřejnila, kolik za akvizice zaplatila. Podle ukrajinských analytiků byla prodejní cena Agrobank mezi 26 až 32 miliony dolarů, u Privatinvestbank, která má desítku poboček a ze 136 bank jí na Ukrajině patří 101. místo, mohlo jít o 18 milionů dolarů. Spolu se splátkovou Privat Kredit se Kellnerova vstupní investice odhaduje na 60 až 80 milionů dolarů, píšou HN.

Bleskový nákup tří finančních firem dávají ukrajinští analytici do souvislosti i se širším záběrem finančních služeb, které chce PPF na Ukrajině rozvinout. "Jedna banka bude tvořit zázemí pro splátkovou společnost, druhá se zaměří na jiné služby, například půjčky podnikům," míní analytik makléřské firmy Concorde Alexander Victorov. Mluvčí PPF nechtěla plány odhalit.

Člen vedení PPF Ladislav Chvátal, který expanzi na Ukrajině řídí, už dříve řekl, že ambicí je dát dohromady Agrobank a Privat Kredit a udělat z nich jednoho z nejdůležitějších hráčů na trhu spotřebitelského financování. S obdobným modelem slaví Kellnerova skupina úspěch nejen v Česku, kde je její Home Credit trojkou splátkového prodeje, ale i na Slovensku a především v Rusku, kde patří k největším ve splátkovém prodeji, píšou HN.

Konstatují také, že současnou prioritou PPF je emise akcií České pojišťovny. Původní plány počítaly s uvedením akcií již v září. Kvůli drobným komplikacím je však možné, že se to stihne o něco později, píše deník.

PPF také nevylučuje, že uvede na trh akcie Home Credit. "V prvním pololetí příštího roku chceme být připraveni, abychom se rozhodli, zda to uděláme, řekl nedávno Chvátal Hospodářským novinám.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK