Koruna oslabila na 28,15 Kč/EUR, k dolaru posílila na 21,82 Kč

21.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. srpna (ČTK) - Česká měna v úvodu týdne navázala na páteční korekci a oslabila na 28,15 Kč za euro, kde stála okolo 10:30. Důvodem byly pokračující výprodeje maďarského forintu. K dolaru koruna posílila následkem propadu americké měny na světových trzích o více než deset haléřů na 21,82 Kč/USD, uvedl Radim Krejčí z Patria Online.

"Maďarská měna dostala silný prodejní impulz kvůli domácí rozpočtové situaci. Zbytek měn regionu je ve vleku tohoto výprodeje. Ztrácí i polský zlotý, přestože aktuální průzkum trhu měnu pro tento týden spíše favorizuje," upozornil Krejčí.

Americký dolar k euru padá na začátku dnešní evropské seance přes 1,2900 USD/EUR. Společná evropská měna roste i k japonskému jenu, a to dokonce na nový rekord. Podle Krejčího se objevily náznaky, že by Evropská centrální banka mohla přikročit k agresivnějšímu zvyšování úroků v eurozóně, což z eura dělá atraktivnější měnu.

Domácí politická situace prý korunu v podstatě neovlivňuje. "Pokud by se však podařilo premiérovi Topolánkovi sestavit a získat podporu pro jeho vládu, považovali bychom to za mírný pozitivní impulz pro korunu," podotkl analytik. Jednání mezi lídry největších stran Mirkem Topolánkem a Jiřím Paroubkem probíhají již dnes dopoledne. "Jinak očekáváme spíše oslabování k cílové úrovni 28,30 Kč/EUR, dominujícím vlivem bude vývoj maďarského forintu," odhadl Krejčí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK