ÚOHS snížil pokutu pekárnám za kartel na 52,8 milionu

21.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 21. srpna (ČTK) - Tři největší domácí pekárny Delta, Penam a Odkolek musejí za kartelovou dohodu o cenách pečiva z roku 2003 zaplatit celkem 52,8 milionu korun. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) tak ve svém rozhodnutí snížil původní pokutu 120 milionů z prvního stupně a upravenou 66 milionů z druhostupňového řízení. Úřad původně správně zohlednil závažnost protisoutěžního jednání, ale ne délku jeho trvání, řekl dnes novinářům předseda úřadu Martin Pecina.

Penam patří do skupiny Agrofert Holding, zahraniční majitelé Delta Pekáren a Odkolku letos sfúzovali.

Antimonopolní úřad podezříval největší hráče na trhu, že se v listopadu 2003 po sedmileté stagnaci cen domluvili na skokovém zdražení pečiva zhruba o pětinu. Původně měly pekárny zaplatit dohromady 120 milionů korun. ÚOHS pokutoval 55 miliony Delta Pekárny, 35 miliony pražský Odkolek, pokutu 30 milionů dostal Penam. Všechny tři firmy ale kartel odmítly s tím, že reagovaly na prudký nárůst cen pšenice, a proti rozhodnutí se odvolaly.

Všechny tři pekárenské společnosti loni utržily několik miliard korun. Delta a Odkolek mají od letošního roku společné majitele. Antimonopolní úřad koncem povolil února fúzi firem United Bakeries Luxembourg a Bakeries International Luxembourg. Pekárny Penam patří společnosti Agrofert Holding, ovládají asi desetinu českého trhu s pečivem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK