Fincentrum: V červenci výrazně zdražily hypotéky

21.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. srpna (ČTK) - Splátky hypotečních úvěrů se lidem v červenci prodražily. Průměrná úroková sazba hypoték v červenci stoupla na 4,14 procenta z 3,98 procenta v červnu. Vyplývá to z takzvaného hypoindexu serveru Fincentrum, který informuje o průměrné úrokové sazbě hypoték 11 tuzemských bank v daném měsíci. Lidé dávají přednost krátkodobým fixacím úroků z úvěrů.

Za růstem úrokových sazeb hypoték, a tím i splátek stojí podle serveru červencové zvýšení úrokových sazeb centrální bankou. Zdražením hypoték se totiž banky připravovaly na očekávané zvýšení sazeb. ČNB zvýšila základní úrokovou sazbu koncem července o čtvrt procentního bodu na 2,25 procenta.

Úrovně 4,14 procenta dosahoval index naposledy loni v dubnu. "Hodnoty z prvního čtvrtletí se jí však velmi blíží, takže lze říci, že se nyní sazby hypoték vrátily skokově zpět tam, kde byly začátkem roku," uvedl server.

U lidí klesla v červenci obliba střednědobých a dlouhodobých fixací. V červenci bylo podle serveru Fincentrum sjednáno více hypoték s roční fixací než s pětiletou, před půl rokem byla přitom nejoblíbenější pětiletá fixace. Roční sazbu si zvolilo v uplynulém měsíci 34,4 procenta nových klientů, zatímco pětiletou 32,61 procenta. Hypoteční úvěr s fixací na deset let si v červenci zvolilo pouze půl procenta všech klientů.

"Potvrzuje se, že hojně propagované nízké úrokové sazby klienty skutečně lákají," napsal server. Podle průzkumu byl v červenci rozdíl mezi průměrnou úrokovou sazbou zafixovanou na jeden rok a na pět let 0,77 procentního bodu. Při milionové hypotéce s dvacetiletou splatností tak klient ušetří při nižší jednoleté sazbě 400 korun měsíčně.

Pokud ovšem v příštích měsících u zájemců o hypotéku posílí obavy z růstu úrokových sazeb, trend se zřejmě obrátí a podíl střednědobých fixací se zase zvýší, uvedl server.

Hypoindex je průměrná úroková sazba, za kterou banky poskytují lidem v daném měsíci nové hypoteční úvěry. Index vychází z údajů České spořitelny, ČSOB, eBanky, GE Money Bank, HVB Bank, Hypoteční banky, Komerční banky, Raiffeisenbank, Volksbank CZ, Wüstenrot hypoteční banky a Živnostenské banky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK