Ekonomové: Odklad přijetí eura není tragédie, spíše naopak

21.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. srpna (ČTK) - Odklad přijetí eura pro českou ekonomiku za současných ekonomických podmínek neznamená žádnou tragédii. Dokonce může být i prospěšný a vést díky posilující koruně k rychlejšímu sbližování životní úrovně v EU a ČR. Podle ekonomů oslovených ČTK přijetí eura v roce 2010 není reálné, spíše ho vidí mezi roky 2012 až 2013. Nemá totiž podle nich cenu vstupovat do eurozóny, pokud by hrozila rizika pro tuzemskou ekonomiku.

"Uspěchané přijetí eura v okamžiku, kdy na něj ještě ekonomika není zralá, by ekonomiku poškodilo. V extrémním případě a při souběhu několika nepříznivých okolností by dokonce mohlo dojít až k poklesu životní úrovně," varuje Markéta Šichtařová z Next Finance.

Pro přijetí eura musí ČR plnit tzv. maastrichtská kritéria. Navržený státní rozpočet pro příští rok přitom již nesplní kriterium deficitu veřejných rozpočtů k HDP. Zadlužení veřejných rozpočtů by podle ministerstva financí mohlo dosáhnout až 3,8 procenta HDP. ČR tak nebude splňovat limit 3,3 procenta. Proto je podle náměstka ministra financí Eduarda Janoty přijetí eura v dříve proklamovaném termínu ohroženo.

Ekonomové v příliš brzkém přijetí eura vidí pro ekonomiku státu spíše rizika než výhody. "Výhodou přijetí eura je usnadnění cestování a zahraničního obchodu," uvedl Pavel Kohout z PPF. Na rozdíl od jiných zemí podle něj ovšem mezi výhody nelze zařadit snížení úrokových sazeb. ČR má totiž v současnosti nejnižší sazby v EU a přijetím eura se bude muset podřídit měnové politice Evropské centrální banky.

Ztrátu autonomní měnové politiky tak ekonomové považují za jednu z hlavních nevýhod přijetí eura, a to především u ekonomiky tak malé jako je ČR. ČNB nebude moci ovlivňovat změnou sazeb kurz koruny ani snížit inflaci v případě náznaku hospodářských problémů. "V okamžiku, kdy ztratíme dva důležité prvky hospodářské politiky, úrokové sazby a směnný kurz, musí přizpůsobování ekonomiky vnějším okolnostem plně převzít rozpočtová politika a pružně fungující trh práce," upozornil David Marek z Patria Finance.

Proto by se přijetí eura nemělo podle ekonomů uměle urychlovat, protože ekonomika by sice plnila navenek všechna kritéria, ale v případě hospodářských potíží mohou ohrozit celý projekt.

Střední Evropa dokáže nyní podle Šichtařové z Next Finance díky dočasně rychlému růstu ekonomiky jednorázově snížit deficity veřejných financí, což jí umožní vstoupit do eurozóny. "Rychlý růst ekonomiky ale nevydrží navěky a státy, které odmítají razantní reformu veřejných financí se všemi nepopulárními kroky, se nakonec opět propadnou do hlubokých deficitů. Celý projekt společné měny tím bude v budoucnu torpédován," upozorňuje.'

Podle Aleše Michla z Raiffeisenbank přes všechny výhrady má ekonomika potenciál euro v roce 2010 přijmout. "Politika podle mne zavelí až na rok 2012," dodal.

Nevýhody a rizika spojená s přijetím eura:

- v nedostatečně připravené ekonomice může pomaleji růst životní úroveň

- ztráta vlivu na ekonomiku nastavením úrokových sazeb

- zvýšení úrokových sazeb a tedy i ceny hypoték a dalších úvěrů (ČR má nejnižší sazby v EU)

- pomalejší sbližování životní úrovně se zeměmi eurozóny. Koruna nebude moci těsně před vstupem posilovat kvůli systému směnných kurzů ERM-II.

Výhody přijetí eura:

- tlak na rozpočtovou disciplínu státu

- tlak na reformy veřejných financí a trhu práce

- zahraniční obchod (posilující koruna ročně připraví exportéry o miliardové zisky)

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK