Koruna stejně jako ráno k euru oslabuje a k dolaru posiluje

21.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. srpna (ČTK) - Česká měna pokračovala celý den v dopoledním trendu. Proti euru oslabuje na 28,19 Kč/EUR, naopak proti dolaru posiluje na 21,77 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

"Oslaboval celý region, výjimkou byl polský zlotý, který v průběhu dne lehce posílil. Impuls k pohybu ke slabším úrovním dal již minulý týden maďarský forint, který reagoval na vládní konvergenční plán naznačující až do roku 2008 růst státního dluhu vysoko nad limity eurozóny," uvedl Miroslav Frayer z Komerční banky.

V následujících dnech nebude mít podle Vladimíra Pikory z Next Finance koruna jednoznačný trend. "Vývoj na politické scéně a v regionu však koruně dává více prostoru k oslabení než posílení," uvedl.

Na eurodolarovém trhu dokázalo euro proti dolaru posílit, a to bez nových významných informací. "V pozadí posunu přitom stály jen spekulace, že americká centrální banka již nezvýší své sazby, zatímco Evropská centrální banka je zvýší minimálně dvakrát," uvedl Pikora.

Podle něj očekávaný růst sazeb v Evropě pomohl euru i vůči japonskému jenu. Euro dnes dosáhlo na nová rekordní maxima v blízkosti hranice 150 jenů. Rekordně silná je tak k jenu v těchto dnech i česká koruna. "Zatímco před rokem jsme za 100 jenů platili zhruba 22,10 korun, dnes to je jen necelých 18,84 korun. Zboží z Japonska by proto mělo pro Čechy mírně zlevnit," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK