Potíže s dopravou v Ústeckém kraji by měly být 9. září vyřešeny

21.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ústí nad Labem 21. srpna (ČTK) - Potíže s autobusovou dopravou v Ústeckém kraji by od 9. září měly být definitivně vyřešeny. Vyplynulo to z dnešní schůzky zástupců kraje a autobusového dopravce ČSAD Česká Lípa. Kraj po dopravci požadoval záruky, že má dostatek autobusů. Firma mu je sice nepřeložila, tvrdí ale, že dopravu zajistí.

"ČSAD Česká Lípa má v současnosti 440 nových řidičů a máme nasmlouváno 300 autobusů, které budou v Ústeckém kraji zajišťovat dopravní obslužnost. Nic nebrání tomu, abychom 9. září vyjeli. Jsme na to technicky i personálně připraveni," uvedl dnes po jednání ředitel dopravce David Mahdal.

Ústecký hejtman Jiří Šulc ve čtvrtek prohlásil, že žádá po dopravci, aby předložil fyzické důkazy, že má dostatek autobusů. Šulc uvedl, že chce vědět, kolik vozidel dopravce má včetně jejich registračních značek, stavu tachometru a technických průkazů. Společnost ČSAD Česká Lípa ale dnes žádanou evidenci nepředložila. Její otázka se bude řešit na další schůzce v pátek. Podle náměstka ústeckého hejtmana Petra Fiala by na kontrolu do ČSAD Česká Lípa mohli vyrazit úředníci krajského úřadu.

"Zástupci dopravce dnes odmítli žádost ředitelky krajského úřadu, aby slovní připravenost prokázali také fakticky. Zatím tedy není možné zjistit, zda slovní prohlášení o technické a personální připravenosti odpovídají skutečnosti," uvedl Fiala.

Českolipská firma bude od 9. září zajišťovat základní dopravní obslužnost na 195 dotovaných linkách, což až do 1. srpna řádně dělal Dopravní podnik Ústeckého kraje (DPÚK). "V současné době převzalo ČSAD Česká Lípa 171 licencí, další licenční řízení budou skončena tak, aby zahájení dopravy nic nebránilo," uvedla dnes mluvčí Ústeckého kraje Šárka Roudnická.

Krajský úřad Ústeckého kraje má s DPÚK dlouhodobé spory. Dopravce na začátku srpna na čtyři dny zastavil 2600 spojů, protože mu kraj nezaplatil za ztrátu z osobní dopravy za poslední tři měsíce. Podnik žádá zhruba 70 milionů Kč. Kraj je ale vyplatit nehodlá, protože s DPÚK nemá od 1. května platnou smlouvu. Kontrakt vypověděl, protože podle kraje dopravce požadoval za provoz autobusů příliš mnoho peněz.

Hejtman přikázal 8. srpna dopravci takzvaným vrchnostenským nařízením, že spoje na ztrátových linkách musí provozovat až do 8. září. O prázdninách ale nejezdily školní autobusy, a tak se na ně vrchnostenské nařízení nevztahuje. V úterý proto bude Ústecký kraj jednat s DPÚK o tom, zda dopravce žákovské spoje od 4. září do 8. září vypraví. Pokud by DPÚK přestal děti do školy vozit, je mu to hejtman připraven nařídit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK