Americké akcie zahájily týden poklesem, investoři vybírají zisky

21.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 21. srpna (ČTK) - Ceny akcií na amerických trzích dnes dopoledne klesaly v reakci na rozhodnutí větší části investorů vybrat zisky z relativně silného růstu cen v průběhu minulého týdne. Poklesu cen nahrává i růst cen ropy a také horší výhled společnosti Lowe's. Obecně ale trhu chybí i větší likvidita.

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 11.326 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval pokles o půl procenta. Ve stejném rozsahu se pohybovaly ztráty širšího indexu S&P 500, který byl na hodnotě 1296 bodů. Index technologického trhu Nasdaq Composite si odepsal více než jedno procento na 2142 bodů.

Řetězec Lowe's, který prodává pomůcky pro vylepšení domů, oslabil o více než čtyři procenta. Spolu s ním klesaly také akcie konkurenta Home Depot a dalších firem, které se pohybují ve stejném oboru. Investoři se obávají, že výhled společnosti Lowe's je důkazem nedobrého stavu celého odvětví.

Cena ropy se dnes zvýšila o více než jeden dolar na barel, převážně kvůli postoji Íránu ke svému jadernému programu. Teherán v něm chce pokračovat, i když mu šest vyspělých zemí nabídlo alternativní spolupráci. Írán tvrdí, že jeho jaderný program je určen k mírovému využití.

"U cen ropy není rizikem jejich pokles, ale jejich růst," sdělil analytik společnosti Cowen & Co Michael Malone. Podle něj si trh všímá i vyhlídek na růst úrokových sazeb v jiných zemích, inflace v USA a oslabení ekonomického růstu v USA.

Růst cen ropy pomohl k růstu akciím některých ropných společností. Emise Exxon Mobil si připsala zhruba 0,7 procenta, zvyšoval se i kurz rafinerií, jako je Valero Energy, Holly nebo Frontier Oil. Zájem byl ale také o akcie Procter & Gamble, protože výrobci zboží denní spotřeby prosperují zpravidla i tehdy, když jsou nejisté hospodářské vyhlídky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK