LG.Philips Displays bude po restrukturalizaci na prodej

21.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Amsterodam 21. srpna (ČTK) - Výrobce klasických televizních obrazovek LG.Philips Displays, který funguje v režimu bankrotové ochrany, bude po skončení finanční restrukturalizace na prodej. Podle agentury Reuters to oznámil konkurzní správce firmy a dodal, že s nalezením vhodného zájemce o podnik mu pomáhá investiční banka Lazard.

Do skupiny LG.Philips Displays patří rovněž továrna na výrobu obrazovek v Hranicích na Moravě. Ta se začátkem roku dostala do vážných výrobních problémů, nyní se ale také snaží najít investora. Ten by měl hranický závod převzít na přelomu tohoto a příštího roku.

Mateřská společnost LG.Philips Displays je největším světovým výrobcem klasických televizních obrazovek na bázi katodové trubice (CRT) a v prvním pololetí hospodařila s lepším výsledkem, než se očekávalo. V rámci restrukturalizace byly vyčleněny nerentabilní nebo jinak problémové provozy a ty, které mají šanci na přežití, budou nabídnuty k prodeji.

LG.Philips Displays je společným podnikem korejského koncernu LG Electronics a nizozemské společnosti Philips Electronics. Obě firmy mají ve společném podniku po 50 procentech, hodnotu investice ale už loni odepsaly. LG.Philips Displays vznikl v roce 2001 s ambicemi naplnit poptávku po CRT televizorech.

Od svého vzniku v roce 2001 holding prodělal stovky milionů dolarů a jeho tržby v posledních letech klesaly až o desítky procent. Firmy LG a Philips vlastní ještě jiný společný podnik, který se jmenuje LG.Philips LCD. Ten funguje jako samostatný subjekt a vytváří vysoké zisky. Bankrot LG.Philips Displays nemá s podnikem LG.Philips LCD žádnou souvislost.

LG.Philips Displays vyhlásil bankrot začátkem letošního roku, kdy se ukázalo, že poptávka po klasických televizorech klesá mnohem rychleji, než se očekávalo. Naopak nad očekávání rychle se zvyšuje poptávka po moderních LCD televizorech.

Nucený správce holdingu Louis Deterink nyní jedná s konsorciem 50 bank o restrukturalizaci dluhů. Konsorcium vede americká investiční banka JPMorgan Chase & Co, která od LG.Philips Displays nárokuje asi 600 milionů dolarů. Ostatní banky chtějí zpět asi 99 milionů dolarů.

Spor s financujícími bankami zřejmě skončí tak, že banky dostanou většinu akcií nového podniku, jehož sídlo bude v Lucembursku. V majetku tohoto podniku budou veškeré životaschopné součásti holdingu. Na novou firmu bude převeden rovněž dluh kolem 150 milionů dolarů, avšak ve formě nové úvěrové facility.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK