HN: Pojišťovny se spojují proti špatným řidičům

22.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. srpna (ČTK) - Pojišťovny si podle Hospodářských novin od příštího roku došlápnou na desítky tisíc špatných řidičů, kteří se dnes vyhýbají placení vyššího povinného ručení tím, že po nehodě přecházejí k jiné pojišťovně, která o havárii nemá tušení. Od ledna začne postupně fungovat společný registr, ve kterém si budou pojišťovny vyměňovat informace. Pro špatné řidiče to znamená jistotu, že na pojistném zaplatí o stovky korun víc. Ti, kteří jezdí bez nehody, naopak budou moci měnit pojišťovny, aniž by přišli až o pětatřicetiprocentní bonus, píše deník.

"Databáze by měla nabíhat do provozu během prvního pololetí roku 2007," citují HN ředitele České kanceláře pojistitelů Jakuba Hradce.

Jak deník připomíná, pojišťovny o společný registr usilují již dlouho. 'Turistika' řidičů, kteří tají nehody způsobené u jiné pojišťovny, jim totiž působí miliónové škody. "Zavedení registru špatných řidičů vítáme," potvrdil mluvčí České pojišťovny Václav Bálek.

Škodu z povinného ručení podle HN způsobí za rok zhruba každý desátý řidič. Česká pojišťovna odhaduje, že to mohou být desítky tisíc Čechů. Těm se tak pojištění jejich vozu od ledna prodraží.

Zdražení však může postihnout i ostatní. Z nedávné ankety ČTK mezi největšími pojišťovnami vyplynulo, že některé zřejmě příští rok zdraží povinné ručení. Důvodem je vývoj škod, vyšší ceny náhradních dílů a nárůst částky na odškodnění postižených. Pojišťovny nyní analyzují vývoj škod, na jehož základě stanoví ceny pojištění. Nový silniční zákon, který platí od července, prý podle prvních odhadů počet nehod nesnížil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK