MfD: Od jízdy autem by Čechy odradila cena 40 Kč za litr benzinu

22.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. srpna (ČTK) - Psychologickou hranici ceny benzinu, při níž by většina lidí raději nechala auta v garáži, představuje 40 korun za litr. S odvoláním na průzkum agentury Median o tom píše Mladá fronta Dnes. Někteří odborníci nicméně uvádějí, že ani tato cena by mnohé od jízdy autem do práce nebo na chalupu neodradila. "Myslím si, že by většina lidí jezdila, i kdyby platili 50 korun za litr," řekl MfD šéf Sdružení automobilového průmyslu Antonín Šípek.

Polovina motoristů podle průzkumu přiznává, že soukromé jízdy omezila už nyní. V průzkumu třetina oslovených řidičů uvedla, že by uvažovala o přestavbě vozidla na plyn až v případě, že by benzin stál dlouhodobě více než 35 korun za litr. Přestavba automobilu je podle deníku cesta, jak ušetřit. Litr plynu se prodává zhruba za 15 korun. Podle údajů Centrálního registru vozidel má plynový pohon více než 110.000 aut, píše MfD.

Lidé nemají zájem ani o auta kombinující elektrický a klasický pohon, který šetří spotřebu benzinu. V Česku takzvaná hybridní auta nabízejí Toyota a Honda. "Loni se prodalo 53 aut Toyota a Lexus, za prvních sedm měsíců letošního roku 56," cituje MfD Kateřinu Jouglíčkovou ze společnosti Toyota Motor Czech.

Analytici podle deníku uváděli, že nečekají pokles průměrné ceny benzinu hluboko pod 32 korun za litr. Důvod je dlouho stejný: napjatá situace na Blízkém východě, kde se těží značná část světových zásob ropy. Rekord si v Česku benzin připsal loni v září, kdy se litr prodával za 33,76 koruny, uvedla MfD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK