Tržby oděvních firem do června klesly o šestinu na pět miliard

22.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 22. srpna (ČTK) - Tržby českých oděvních podniků v letošním prvním pololetí oproti stejnému období loni podle předběžných výsledků klesly o šestinu na 5,07 miliardy. Textilní firmy si pohoršily o čtyři procenta na 23,08 miliardy. Za situaci v oboru mohou vyšší ceny vstupů, konkurence z Číny a silný kurz koruny, řekl dnes novinářům na mezinárodních veletrzích Styl a Kabo viceprezident Asociace textilního-oděvního-kožedělného průmyslu Jiří Kohoutek.

Textilní a oděvní společnosti zaměstnávaly koncem června skoro 63.000 lidí, o šest procent méně než koncem roku 2005. Mzdy v oboru vzrostly o jedno procento na 12.200 korun. Produktivita práce je vyšší o pět procent.

V Česku je podle ATOK asi 750 textilních a oděvních podniků. Odhad výsledků za první pololetí se týká firem nad 20 zaměstnanců. "Za daných okolností považujeme výsledky sektoru v první polovině roku za maximum možného," uvedl viceprezident.

Produktivita práce měřená objemem tržeb na pracovníka byla v prvním pololetí v textilním průmyslu ve srovnání s oděvními firmami více než o polovinu vyšší. Na jednoho zaměstnance vychází v textilkách 591.000 korun, v oděvních společnostech je to 246.000 korun. Udržení produktivity práce roku 2005 je jeden z mála pozitivních trendů, míní Kohoutek.

Tuzemským firmám škodí dál i přes loňská celní opatření Evropské komise dovoz levného textilu z Číny. "Po podpisu Dohody o porozumění loni v červnu došlo k částečnému omezení dovozu z Číny, a ten se vrátil na hodnoty roku 2004," poznamenal Kohoutek. Loni podle údajů ČSÚ vzrostl dovoz textilních výrobků z Číny do Česka na 645,4 milionu korun a oděvů na bezmála 2,5 miliardy korun. V roce 2004 to bylo zhruba o třetinu méně.

České textilky a oděvní firmy ale dusí hlavně ceny energií a silná koruna. "V nákladech textilních výrobců tvoří elektřina deset procent, desetiprocentní zdražení elektřiny znamená pro firmy z oboru 350 milionů korun," upozornil Kohoutek. Podniky tak podle něj nemají jinou možnost než šetřit na mzdách. Problémy se silnou korunou by mohl alespoň částečně vyřešit přechod Česka na euro, míní.

Jen letos se do konkurzu dostalo několik textilních firem. V květnu skončila s výrobou náchodská společnost Tepna. V konkurzu je také závod Alma v Nové Bystřici na Jindřichohradecku, tam ale zatím výroba pokračuje. O konkurzu se mluví také v souvislosti s největším domácím výrobcem potištěných tkanin Tiba Dvůr Králové nad Labem. Firma nyní chystá propouštění.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK