U CK klesl zájem o cesty na Chalkidiki, lidé ruší zájezdy

22.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. srpna (ČTK) - Cestovní kanceláře zaznamenaly kvůli rozsáhlým požárům na řeckém poloostrově Chalkidiki úbytek zájmu o cestování do této oblasti v řádu desítek procent i rušení již zaplacených zájezdů. Uvedli to zástupci některých CK.

"Pro letošní rok zde zřejmě sezona skončila. Díky samoregenerační síle přírody lze předpokládat, že v příštích letech by se situace měla vrátit do normálu," řekl viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur František Hájek. Pokud se podle něj požáry dále nerozšíří, neměla by se v sousedních oblastech situace pro rekreanty zhoršit, a stejně tak by to nemělo mít vliv na prodej zájezdů do těchto lokalit.

Podle marketingového ředitele internetové cestovní agentury Invia Michala Tůmy zájem o Chalkidiki v souvislosti s požáry poklesl. "Zaznamenali jsme i několik storn již zaplacených zájezdů. Na úkor Chalkidiki roste zájem o řecké ostrovy," uvedl. Invia má nyní v oblasti asi 100 zákazníků s různými cestovními kancelářemi.

"Podle našich nejčerstvějších zpráv je situace stabilizovaná, všichni naši klienti jsou ubytovaní. Žádný z námi využívaných hotelů není požárem bezprostředně ohrožen, ale v některých se objevily problémy s vodou, někde i elektřinou," uvedla Pavlína Pešová ze společnosti FIRO-tour, která má na poloostrově Kasandra asi 80 turistů. Podle ní dosud nikdo z klientů neprojevil zájem o dřívější návrat. Na vyčíslení případných ztrát je příliš brzy, dodala.

Představitel cestovní kanceláře Evroškol Lukáš Nevečeřal ČTK dnes dopoledne sdělil, že všichni jejich klienti jsou v pořádku. Kvůli nevyhovujícím hygienickým podmínkám i škodám na životním prostředí společnost zvažuje, že předčasně ukončí pobyt asi 80 dětí, které byly ubytovány v Pefkochori. Mnohé z dětí jsou na léčebném pobytu s astmatem.

Další velké cestovní kanceláře Fischer a Čedok v oblasti žádné turisty nemají. Podle mluvčího CK Fischer Dana Plovajka nemá situace vliv na zájezdy na další řecké ostrovy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK