Velkoobchodní ceny elektřiny vzrostou o 10,8 až 17,1 procenta

22.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. srpna (ČTK) - Velkoobchodní ceny elektřiny se v příštím roce zvednou o 10,8 až 17,1 procenta. Horní mez určila první aukce. ČEZ ale v rámci právě konané druhé aukce elektřiny nabídne i speciální produkty, u kterých je nárůst cen podstatně nižší, řekl mluvčí Ladislav Kříž. Na konečném zvýšení velkoobchodních cen záleží, o kolik více budou muset za proud platit i domácnosti.

První aukce elektřiny, která se konala na začátku srpna, stanovila na příští rok růst cen elektřiny o 17,1 procenta. "Výsledná velkoobchodní cena bude nižší, než činilo zdražení z první aukce," řekl dnes Kříž. "U časově ohraničených bloků, kdy si zájemce kupuje proud například jen na všední dny či zimní měsíce, je nárůst ceny 10,8 procenta," dodal.

Výsledky druhé aukce, v níž ČEZ prodává 500 MWh, by měly být známy 30. srpna. V dražbě firma nabízí nepřetržitou dodávku elektřiny po celý rok, která se mezinárodně obchoduje. Další produkty jdou již mimo aukci, jde většinou o lokální trh a cena vychází z obvyklých poměrů na trzích.

Pro domácnosti činí náklady na samotnou elektřinu asi třetinu výsledné ceny. Zbývající část tvoří daně a poplatky za distribuci, přenos, systémové služby či podporu obnovitelných zdrojů. Tyto poplatky stanoví Energetický regulační úřad v listopadu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK