ČOI na trhu objevila tři nebezpečné židličky pro děti

22.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. srpna (ČTK) - Česká obchodní inspekce objevila na tuzemském trhu tři nebezpečné dětské židličky, na kterých si mohou malé děti přivodit i vážný úraz. Vyvýšené židle totiž mají nestabilní konstrukci a stačí jen jejich malé nahnutí, aby se pak i s dítětem převrátily na zem. Jedna ze židlí navíc měla i ostré hrany. ČOI proto zakázala prodej těchto dětských židlí a nahlásí je do evropského systému včasného varování Rapex.

Mluvčí ČOI Miloslava Fléglová řekla, že se jedná o vysoké dětské židle Happy Snack a Brevi Pony 276, jejichž země výroby nebyla zjištěna, a čínskou židličku pro děti Fischer Price C 6412. Lidé by podle Fléglové neměli tyto dětské židličky používat. Vrátit je mohou obchodníkům, u kterých je zakoupili. "Musí mít platný doklad o koupi," podotkla Fléglová.

Za prvních šest měsíců letošního roku ČOI nahlásila do evropského systému rychlého varování Rapex 15 nebezpečných výrobků, které mohou ohrozit zdraví či životy spotřebitelů. V prvním pololetí loňského roku ČOI do Rapexu zařadila 23 a za celý loňský rok 40 výrobků. Pomocí systému Rapex jsou nebezpečné výrobky vylučovány z trhu EU.

Nejnebezpečnějšími výrobky, které byly letos do systému Rapex z Česka nahlášeny, jsou tlakové hrnce, které mohou kvůli špatné konstrukci explodovat. ČOI letos poslala na seznam Rapex například také hračku ve tvaru kostky, která vydává zvuky a obsahovala nebezpečné množství ftalátů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK