Paroubek: Rovná daň ne, nižší progrese vysokých příjmů může být

22.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. srpna (ČTK) - Sociální demokraté by mohli podpořit snížení daňové progrese u lidí s vysokými příjmy. Dosluhující premiér a šéf ČSSD Jiří Paroubek v rozhovoru pro Rádio Česko naznačil, že je to kompromis v jednání jeho strany s ODS. "Umím si představit, že bychom souhlasili s nějakým snížením progrese těch vysokopříjmových kategorií daňových poplatníků," prohlásil.

Občanští demokraté prosazují rovnou daň. Sociální demokraté ji ale odmítají a Paroubek potvrdil, že v tomto ohledu neustoupí. Uvedl ale, že jde o legitimní představu ODS, kterou si občanští demokraté mohou zkusit prosadit přímo ve sněmovně. V ní mají ale ČSSD a KSČM dohromady 100 z 200 mandátů, takže mohou případný návrh na zavedení rovné daně zablokovat.

Předsedové ODS a ČSSD sice říkají, že na programu by se mohli dohodnout, dnes se ale nedokázali domluvit ani na tom, jak mají jejich jednání pokračovat. Předseda ODS Mirek Topolánek navrhoval debatu za účasti prvních místopředsedů stran, Paroubek chce s Topolánkem nejprve hovořit mezi čtyřma očima. Ze schůzky tak prozatím sešlo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK