Odboráři obchodů Plus ukončili stávkovou pohotovost, budou jednat

22.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. srpna (ČTK) - Odboráři diskontních prodejen Plus ukončili stávkovou pohotovost, kterou kvůli problémům s jednáním o kolektivní smlouvě vyhlásili letos v červenci. Odboráři v závěru tohoto týdne s vedením společnosti Plus-Discount znovu usednou k jednacímu stolu, aby projednali podobu tohoto dokumentu. ČTK o tom dnes ve společné tiskové zprávě informovalo vedení společnosti Plus-Discount a Odborový svaz pracovníků obchodu, který minulý týden kvůli chování vedení tohoto obchodního řetězce uspořádal před mosteckou prodejnou Plus protestní akci.

"Jsme připraveni jednat tak, abychom v co nejkratší možné době dospěli k podpisu kolektivní smlouvy," stojí ve společném prohlášení vedení Plus-Discount a odborářů, kteří stávkovou pohotovost ukončili minulý týden v pátek a zároveň vybrali čtyři zástupce, jež budou o kolektivní smlouvě pro více než 2000 pracovníků diskontního řetězce Plus jednat.

Minulý týden před mosteckou prodejnou Plus protestovalo zhruba pět desítek odborářů a zaměstnanců. Nelíbilo se jim údajné porušování pracovněprávních předpisů managementem společnosti Plus-Discount. "Od té doby, co nastoupilo německé vedení, je vedoucí vlastně děvečka pro všechno. Navíc je nás málo, děláme přesčasy bez odměn, já nemám volné žádné víkendy," řekla tehdy ČTK zástupkyně vedoucího jedné z pražských prodejen Plus Renata Srpová.

Mluvčí společnosti Plus-Discount David Kolář však obvinění odborářů odmítl. "Všechny denní záležitosti s pracovníky probíráme a systém je nastaven tak, aby všichni měli optimální prostředí k práci. Nový systém evidence docházky a přesčasů jsme navíc představili odborářům, neměli žádné připomínky," uvedl.

Vedení společnosti Plus-Discount odmítlo i další námitku, že zastrašuje řadové zaměstnance ukončením pracovního poměru z důvodu jejich odborové organizovanosti a následně je nutí podepsat výpověď dohodou, či zaměstnance za ukončení odborové činnosti uplácejí.

Obchodní řetězce porušují práva svých zaměstnanců poměrně často. Podle údajů Ekologického právního servisu (EPS) inspektoráty práce za posledních 12 měsíců zjistily u sedmi největších obchodních řetězců 627 případů porušování pracovněprávních předpisů. Hypermarkety například svým zaměstnancům neposkytují zákonem stanovenou přestávku na jídlo, aspoň dvanáctihodinový odpočinek mezi dvěma směnami a ani povinný odpočinek v týdnu.

Společnost Plus-Discount provozuje v Česku 123 diskontních prodejen a zaměstnávají více než 2000 lidí. Vedení plánuje v nejbližších třech až pěti letech počet obchodů zdvojnásobit. Investice do rozšiřování sítě a jejího logistického zázemí mají přesáhnout sedm miliard korun. Expanzi plánuje řetězec po celé ČR, především v regionech, kde dosud není zastoupen. Plus-Discount působí na českém trhu od roku 1992 a za posledních pět let investoval do rozvoje obchodní sítě v ČR téměř 1,7 miliardy korun.

Diskontní prodejny v tvrdém souboji o českého zákazníka již předběhly supermarkety, které v 90. letech minulého století tuzemskému trhu dominovaly. Zatímco supermarkety v květnovém průzkumu společností Incoma Research a GfK Praha jako hlavní nákupní místo potravin uvedlo 16 procent českých domácností, tak do diskontů chodí nakupovat již 22 procent lidí. Největší oblibě se v Česku ale stále těší hypermarkety, které preferuje 39 procent domácností.

Skupině Tengelmann, která v Česku kromě diskontních obchodů Plus provozuje i hobbymarkety Obi, loni podle předběžných údajů patřilo s tržbami 19 miliard korun mezi deseti největšími obchodníky šesté až sedmé místo, o které se dělila s obchodním řetězcem Globus.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK