MI:Stát odkladem smluv s O2 přijde o miliony;konkurence to odmítá

22.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. srpna (ČTK) - Přibližně o osm milionů korun přijde podle ministerstva informatiky každý měsíc stát kvůli odkladu podpisu nových smluv na zajištění datové komunikace úřadů a zavedení internetu do knihoven. Podpis smluv zakázal antimonopolní úřad, který šetří výběrová řízení na obě zakázky, v nichž zvítězila Telefónica O2. Podle konkurence stát podpisem smluv neušetří, ale naopak zaplatí více.

Roční úspora ze dvou nových zakázek se podle mluvčí ministerstva Kláry Volné pohybuje kolem 90 milionů korun. Podle Pavla Kaidla z konkurenční firmy GTS Novera, která tendry napadla, nové smlouvy nezahrnují například služby systémového integrátora či dodávky aktivních prvků za více než sto milionů korun a jsou tak naopak méně výhodné.

"Ministerstvo připravilo chybné zadání obou soutěží, což Úřad pro ochranu hospodářské soutěže potvrdil. Je nesmysl nyní vypočítávat, kolik stát ztratí pozastavením soutěží. Chyba se nestala nyní, ale na samotném začátku přípravy soutěží," dodává Kaidl.

Ministerstvo vypsalo celkem čtyři soutěže, z toho ve třech na konci července zvítězila Telefónica 02, která si tak měla přijít na více než 950 milionů korun. Dvě zakázky byly vypsané na dva roky a třetí, pronájem síťových prvků, na čtyři roky.

Podle Kaidla zadání soutěží konkurenty Telefóniky O2 znevýhodňovalo. Ministerstvo totiž vypsalo soutěž na pokrytí 1500, respektive 3000 lokalit, což by si vyžádalo od uchazečů příliš vysoké vstupní náklady, které by se během pouhých dvou let trvání kontraktu nevrátily. Telefónica, která služby zajišťovala v minulých pěti letech, měla naopak možnost využít již vybudovanou infrastrukturu.

Antimonopolní úřad má u způsobu zadání tendrů pochybnosti a chce podle odůvodnění k předběžnému opatření prošetřit, zda ministerstvo neporušilo zákon a nezvýhodnilo jednu z firem na úkor ostatních. Zákazem podpisu smluv chce zamezit, aby nebyly ohroženy zájmy uchazečů o zakázku.

"Připomínky GTS Novery zásadně odmítáme. Do všech soutěží se přihlásil víc než jeden zájemce a to, že zájemců nebyly desítky, není v našich podmínkách nijak překvapivé," uvedla Volná. Do obou napadených soutěží se vedle Telefóniky přihlásila jedna další firma. "Máme stále zájem se obou soutěží zúčastnit, ovšem ne za současných podmínek, které brání ostatním operátorům přijít s konkurenceschopnou nabídkou," reagoval Kaidl.

Telefónica O2 ještě jako Český Telecom získala od státu zakázku v hodnotě několika miliard korun před pěti lety bez výběrového řízení. Loni ministerstvo informatiky rozhodlo rámcovou smlouvu s firmou neprodlužovat a vypsat nové tendry.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK