Akcie v USA zpevňují, značný zájem je o technologie

22.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 22. srpna (ČTK) - Ceny akcií na amerických trzích zpevňují a největší zájem je o technologické tituly. Investoři tak reagují na zlepšení nákupního doporučení k akciím Advanced Micro Devices (AMD), což se příznivě odráží v růstu akcií dalších firem ze stejného odvětví. Pokles cen ropy pomáhá také akciím průmyslových firem.

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 11.364 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval růst o téměř 0,2 procenta. Širší index S&P 500 vystoupil o 0,3 procenta na 1301 bodů, zatímco index technologického trhu Nasdaq Composite vystoupil nad 2159 bodů a zaznamenal růst o půl procenta.

Investiční banka Bear Stearns dnes zvýšila nákupní doporučení k akciím AMD, které tak zpevnily o více než šest procent. Firma předpokládá, že do roku 2009 bude mít 40 procent globálního trhu serverů, do nichž bude dodávat své čipy. AMD je úhlavním rivalem společnosti Intel, která vytrvale ztrácí podíl na trhu, a to právě na úkor AMD.

"Znovu se začíná vracet zájem o skupinu technologických akcií, protože si delší dobu vedly hůř než zbytek trhu," poznamenal ředitel akciových obchodů ve společnosti Thomas Weisel Partners Tim Heekin. Bear Stearns zvýšila doporučení také k akciím XM Satellite Radio Holdings, které zpevnily o více než 12 procent.

Akcie zpevňují navzdory nejistotě kolem íránského jaderného programu. Írán dnes odpověděl na nabídku šesti mocností, které mu nabídly spolupráci v oblasti jaderného výzkumu pod podmínkou, že země přestane sama obohacovat uran. Íránští činitelé ale pouze uvedli, že jsou připraveni začít o nabídce vážně jednat.

Investoři nakupovali také akcie Toll Brothers, což je stavební společnost s výrazným vlivem na celý realitní trh v USA. Firmě sice v posledním čtvrtletí klesl zisk, hospodaření ale bylo celkově příznivější, než se na trhu čekalo. Akcie zpevnily o téměř čtyři procenta, i když podnik potřetí v relativně krátké době snížil odhad zisku na celý rok.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK