Estonsko zvýšilo odhad inflace; euro se zřejmě vzdaluje

22.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tallinn 22. srpna (ČTK) - Estonsko zvýšilo odhad míry inflace a růstu ekonomiky na letošní rok. Zatímco původně vláda plánovala inflaci na 3,7 procenta, dnes již počítá s hodnotou 4,5 procenta, hlavně kvůli dopadům drahé ropy. Ministerstvo financí i centrální banka vzápětí uvedly, že země možná bude muset znovu odsunout předpokládané zavedení eura.

U hrubého domácího produktu vláda nyní počítá s růstem o 9,6 procenta. V předchozí předpovědi, která je z března, kabinet očekával růst HDP v rozsahu 8,2 procenta.

Estonsko předpokládalo, že začne už od příštího roku platit eurem, svého záměru se ale v dubnu vzdalo. Jako důvod kabinet uvedl problémy s inflací a sdělil, že země posune datum přijetí eura o jeden rok, tedy na leden 2008. Centrální banka ale dnes připouští, že vzhledem k vývoji inflace bude možná obtížné splnit i nový cíl.

"Růst spotřebitelských cen vstup Estonska do eurozóny v roce 2008 komplikuje," uvedla centrální banka. "Musíme si přiznat, že ve srovnání s odhadem (inflace) z letošního jara jsou perspektivy na rok 2007 mnohem obtížnější," podotkl ministr financí Aivar Soerd, kterého citovala agentura Reuters.

Vláda nyní podle ministra financí vyčká na novou inflační předpověď Evropské unie, která bude zveřejněna v listopadu. Teprve pak bude vláda schopna revidovat své původní plány. Evropská komise zatím nová inflační očekávání Estonska nekomentovala.

Předseda estonské vlády Andrus Ansip řekl, že naděje na brzké přijetí eura slábnou, nicméně rok 2008 je podle něj stále reálný. "Pravděpodobnost, že Estonsko v roce 2008 zavede euro, po dnešní ekonomické předpovědi výrazně klesla, ale zcela toto datum pohřbít by bylo předčasné," poznamenal premiér.

Inflace v příštím roce by se měla pohybovat kolem 3,9 procenta, zatímco v předchozí předpovědi vláda počítala s hodnotou 3,2 procenta. V roce 2008 by se inflace v Estonsku měla dokonce zvýšit na 4,2 procenta, ačkoli původně vláda počítala s jejím poklesem na 2,9 procenta. Do roku 2010 by se inflace měla pohybovat kolem 3,1 procenta, zatímco v eurozóně by v té době měla být na dvou procentech.

Ekonomika v příštím roce podle současných vládních propočtů poroste tempem 8,3 procenta, i když ještě na jaře vláda počítala s růstem v rozsahu 7,7 procenta. Právě silný růst ekonomiky a drahé pohonné hmoty v důsledku vysokých cen ropy jsou hlavní příčinou inflace.

Maastrichtská kritéria pro přijetí eura stanoví, že země, která usiluje o přijetí eura, nesmí mít průměrnou roční inflaci v předchozích 12 měsících před vstupem vyšší než 1,5 procentního bodu nad třemi nejlepšími zeměmi EU. Estonsko toto kritérium nesplňuje delší dobu.

Od ledna příštího roku chtěly zavést euro tři země z bývalého východního bloku, a to Litva, Estonsko a Slovinsko. Litvě už Brusel zavřel dveře, protože neplní kritérium nízké inflace, takže jediný, kdo euro od roku 2007 skutečně zavede, bude Slovinsko.

Česká republika by ráda zavedla euro v roce 2010, politici ale už nyní připouštějí, že toto datum je možná nereálné. Čeští analytici tvrdí, že odklad přijetí eura by pro českou ekonomiku mohl být i přínosný, mimo jiné proto, že případné pokračující posilování kurzu koruny může přispět ke snížení rozdílu v životní úrovni v Česku a v západní Evropě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK