Microsoft možná nabídne operační systém Vista se slevou

22.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Redmond 22. srpna (ČTK) - Americká společnost Microsoft začala zvažovat, zda nenabídne svůj nový operační systém Vista před letošními Vánocemi se slevou. Vedení podniku takový krok považuje za jeden ze způsobů, jak zvýšit prodej svého nového produktu a přimět uživatele počítačů, aby vyměnili svůj starý operačním systém za nový.

Vista bude prvním významným produktem Microsoftu od roku 2001, kdy se objevila poslední verze operačního systému Windows XP. Šéf divize Windows Client Group Kevin Kutz řekl, že podnik už začal jednat s výrobci počítačů o možnostech podpory nové Visty během předvánočního prodeje. Microsoft má v úmyslu začít Vistu prodávat až od příštího roku.

Microsoft uvedení Visty na trh už několikrát odložil, teď ale tvrdí, že svůj poslední závazek bude schopen splnit. Pro velkoodběratele a podniky by tedy Vista měla být k dispozici už v listopadu, v maloobchodě se ale objeví až po Vánocích.

Šéf jiné divize Microsoftu ale v červenci prohlásil, že podnik beze všeho sáhne k dalšímu odkladu uvedení Visty na trh, pokud bude mít pochybnosti o kvalitě produktu. Zatím poslední odklad Microsoft oznámil v červenci, což u výrobců počítačů a maloobchodních prodejců vyvolalo obavy z poklesu prodeje v klíčovém předvánočním období.

Analytici připomínají, že Microsoft měl původně v úmyslu, aby na Vánoce byly na pultech počítače vybavené novým operačním systémem Vista a novými procesory. Už teď je ale jasné, že to se nestane. Viceprezident výzkumné organizace NPD Group Steven Baker dokonce zpochybňuje, zda reklamní podpora Visty bude vůbec fungovat.

"Nejde o to, že si nikdo nechce kupovat nový počítač dřív, než bude nový operační systém. Lidi si na nový počítač nechtějí instalovat nový operační systém," podotýká Baker.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK