LN: Využívání platebních karet Čechy v zahraničí roste

23.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. srpna (ČTK) - Čeští turisté si ve stále větší míře berou na své cesty do zahraničí platební kartu místo hotovosti. Podle Lidových novin se počet výběrů z bankomatů a počet plateb kartou v cizině letos v červnu a červenci proti stejným měsícům loni zvýšil o desítky procent.

"Za uplynulé dva letní měsíce vzrostl počet transakcí v zahraničí o třetinu v červnu a o 40 procent v červenci," řekla LN mluvčí ČSOB Kateřina Bednářová. Podobná čísla podle LN hlásí i Česká spořitelna: o 26 procent narostl počet plateb v obchodech za hranicemi ČR a téměř o pětinu výběry z bankomatů.

Kromě růstu počtu transakcí se zvyšuje i částka, kterou Češi utratí a vyberou přes platební kartu. Podle Bednářové se vybraná hotovost a zaplacené účty v červenci zvýšily o jednu třetinu na téměř půl miliardy korun. U spořitelny se zvýšila tato suma proti loňskému červenci z necelých 300 na zhruba 365 milionů. Při služební cestě nebo zahraniční dovolené se přitom kartou platí zejména větší výdaje, jako je úhrada ubytování, útrata v restauraci nebo nákup v obchodě, píšou LN.

Výhodnější je pro majitele karet platit svou útratu přímo než vybírat peníze z bankomatu. "Jde především o to, že zákazník neplatí za použití karty žádný poplatek," cituje deník Bednářovou. Klient podle ní vydělá i na výhodnějším směnném kurzu.

Naopak výběry z bankomatů nejsou žádnou levnou záležitostí. Například spořitelna účtuje za výběr z bankomatu v cizině sto korun a půl procenta z vybírané částky. Podobné poplatky mají také ostatní banky na trhu, upozorňují Lidové noviny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK