Japonské akcie oslabily, na devizovém trhu zpevňuje dolar

23.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 23. srpna (ČTK) - Ceny akcií na burze v Tokiu se v úterý snižovaly a investoři se zbavovali především emisí z odvětví spotřebitelských financí. Na vině je vyšetřování společnosti Acom, která v této branži působí. Na devizovém trhu pokračuje v růstu dolar, kterému svědčí spekulace kolem dalšího růstu úrokových sazeb.

Index Nikkei 225 si odepsal 18,14 bodu a den uzavřel slabší o 0,11 procenta na hodnotě 16.163,03 bodu. V pondělí se přitom index vyšplhal na nejvyšší hodnotu za tři měsíce. Širší index Topix klesl o 0,09 procenta na 1640,28 bodu.

Akcie Acomu oslabily o více než čtyři procenta po zprávě, že regulační orgány začaly firmu kvůli stížnostem zákazníků vyšetřovat. S poklesem kurzů se tak musely potýkat i konkurenční firmy, jako je Credit Saison či Promise, kde se ztráty pohybovaly kolem jednoho procenta.

Trh se ale výraznějším ztrátám vyhnul, protože na trhu je podle analytiků stále dost podhodnocených titulů. Investoři si tak při poklesu trhu všímají hlavně firem, které výrazně zvyšují zisky, ale jejich akcie v poslední době silně klesly. "Investoři přecházejí od jedné emise ke druhé," řekl analytik makléřské společnosti Daiwa Securities Cujoši Nomaguči.

Na devizovém trhu pokračuje v růstu dolar, který těží z obav, že základní úroky v USA se ještě možná zvýší. V úterý takový vývoj nastínil prezident Federální rezervní banky v Chicagu Michael Moskow, podle něhož je zapotřebí postarat se o to, aby hladina spotřebitelských cen zůstala pod kontrolou. V USA je základní úrok na 5,25 procenta.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,2793 USD a zpevnil tak z předchozích 1,2870 USD, kde byl v úterý. Vůči japonskému jenu vzrostl na 116,36 ze 116,07 JPY, euro proti jenu nicméně kleslo na 148,86 z předchozího kurzu 149,36 JPY. Euru nyní škodí výrazný pokles hodnoty indexu ZEW, který hodnotí důvěru investorů v německou ekonomiku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK