Majetek v domácích fondech v červenci stoupl o dvě miliardy Kč

23.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. srpna (ČTK) - Objem majetku v domácích podílových fondech se v červenci zvýšil o 1,9 miliardy Kč na 142,7 miliardy korun. Důvodem nárůstu bylo zhodnocení fondů, a nikoliv příliv nových peněz. Celkem se letos peníze v domácích fondech rozrostly o více než deset miliard korun. V tiskové zprávě to oznámila Asociace fondů a asset managementu (AFAM).

Korekce na akciových trzích přibrzdila příliv nových peněz do fondů, řekl ČTK náměstek ředitele Investiční kapitálové společnosti KB Pavel Hoffman. I když je již situace mnohem klidnější a akcie za poslední měsíc rostly, především drobní investoři zůstávají po období roztěkanosti na akciových trzích poněkud ostražití a drží se zpět, dodal.

Investoři v červenci nakoupili podílové listy za 2,3 miliardy Kč a současně jich prodali za 2,4 miliardy Kč. Lidé dávali opět podle údajů AFAM přednost rizikovějším typům fondů, zatímco dříve měly navrch konzervativní produkty.

Nákupy fondů fondů tak převýšily prodeje o 170 milionů Kč, v případě akciových fondů to bylo o 230 milionů a smíšených fondů o 220 milionů Kč. U dluhopisových fondů převážily prodeje o 190 milionů a u fondů peněžního trhu o 560 milionů Kč.

Celkově však mají nadále navrch peněžní fondy s majetkem 70 miliard korun, zatímco fondy fondů shromáždily 11,8 miliardy korun. Češi dále ještě investují do zahraničních fondů, kde bylo na konci června 98,3 miliardy korun. AFAM, dřívější Unie investičních společností, zahrnuje údaje za 62 domácích fondů a dva zahraniční fondy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK