Jednání o rozpočtu Státního fondu rozvoje bydlení vláda přerušila

23.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. srpna (ČTK) - Jednání o podobě rozpočtu Státního fondu rozvoje bydlení na rok 2007 dnes vláda na žádost premiéra Jiřího Paroubka přerušila. Znovu by se rozpočtem měla zabývat pravděpodobně příští týden, řekla ČTK mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Radka Burketová. Ministr místního rozvoje Radko Martínek navrhuje, aby se výdaje fondu bydlení na příští rok snížily o 40 procent na zhruba 5,63 miliardy korun.

Ministr Martínek bude ještě o rozpočtu fondu bydlení jednat s ministrem financí Bohuslavem Sobotkou, dodala Burketová.

Pokud vláda snížení výdajů fondu bydlení schválí, omezí se zřejmě dotace obcím na výstavbu nájemních bytů a méně peněz bude i na opravy panelových domů. Naopak více asi připadne na výstavbu družstevních bytů.

Snížení výdajů souvisí s tím, že fond se již nemůže spoléhat na poměrně masivní příliv peněz z Fondu národního majetku. Ty byly hlavním příjmem fondu bydlení do roku 2005. Letošní příjmy včetně převodu prostředků z roku 2005 dosáhly 14,3 miliardy korun. Pro rok 2007 se částka patrně sníží na 8,8 miliardy korun.

V příštím roce návrh rozpočtu počítá s podporou všech současných bytových programů. Sníží se však zejména výdaje na nenávratné dotace, které dosahují 43 procent výdajů fondu. Peníze v některých programech proto ministerstvo navrhuje jen v nezbytně nutné výši.

O více než 40 procent na 800 milionů korun by příští rok ve srovnání s letošním měly klesnout dotace obcím na výstavbu nájemního bydlení. Fond by tak mohl podpořit 1400 nájemních bytů. Zájem obcí se však dá čekat vyšší. Letos se fondu podařilo uspokojit zhruba 75 procent žádostí. "Zvýšení položky oproti předkládanému návrhu by však znamenalo patrně již neúnosné zatížení výdajové stránky nenávratnými nástroji," uvádí se v komentáři k návrhu rozpočtu.

Na úvěry mladým lidem na modernizaci bytu rozpočet fondu zřejmě klesne na 700 milionů z letošních tří miliard korun. Podle ředitele fondu bydlení Jana Wagnera by však tato částka měla být dostatečná. Na úvěry na výstavbu či pořízení bytů pro tuto skupinu obyvatel by výdaje fondu naopak mohly vzrůst o 130 milionů na 1,5 miliardy korun.

Omezení výdajů zřejmě mohou čekat také vlastníci panelových domů. Dotace k úrokům na splácení úvěrů na opravy těchto domů, tzv. program Panel, asi klesnou o 200 milionů na 700 milionů korun. Na dotace na havarijní opravy by mělo připadnout 130 milionů korun, což je o 270 milionů korun méně než letos. Uvažovaná částka je ale přiměřená objemu, který bude pravděpodobně využit na tyto účely v letošním roce, uvádí se ve zprávě vládě.

S vyššími prostředky se na druhou stranu počítá pro bytová družstva na výstavbu bytů, kterých by se díky stomilionové dotaci mohlo postavit zhruba 1000. Nově má fond vyčleněno 300 milionů korun na připravovaný program na opravy, modernizace a regenerace jiných než panelových domů.

Nejpozději od roku 2008 bude fond potřebovat externí příjmy, například dotace ze státního rozpočtu. Jinak hrozí, že by nemohl pokračovat v poskytování dotací, uvádí se ve zprávě vládě. Dříve se také uvažovalo o tom, že by fond mohl získávat peníze z části výnosu daně z převodu nemovitostí, zatím ale tento záměr nebyl schválen.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK