V Nizozemsku, Belgii a Německu se objevila nemoc ovcí bluetongue

23.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. srpna (ČTK) - V Nizozemsku, Belgii a na severu Německa se nedávno objevila nemoc ovcí bluetongue, jejíž anglický název je odvozen z toho, že postiženým zvířatům v poslední fázi nemoci zmodrá jazyk. Všechny tři země přijaly ochranná opatření - vytvořily ochranné zóny, pro něž platí zákaz obchodování s přežvýkavci. Kontrolují se také přesuny zvířat, sdělil mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben. Českých chovatelů se podle něj tato situace nedotýká, SVS je pouze informuje.

Bluetongue, neboli katarální horečka ovcí, je typická pro jižní teplejší oblasti a ve většině případů je smrtelná. V případě Nizozemska, Belgie a Německa jde o první případ zavlečení do této části Evropy. Proto se také problémem zabývala počátkem týdne Evropská komise, uvedl Duben. Opatřeními se rozumí zákaz odesílání živých přežvýkavců, jejich spermatu, vajíček a embryí.

První výskyt onemocnění byl zaznamenán v pátek 18. srpna v chovu ovcí v Nizozemsku. Následující den se pak nemoc objevila v Belgii na 11 farmách, z toho sedm chová skot a čtyři ovce. Poté byla v pondělí 21. srpna potvrzena dvě ohniska v Německu, v Severním Porýní-Vestfálsku. Zasažena byla jedna farma ovcí, druhé ohnisko tvoří osm hospodářství se skotem.

"V Nizozemsku, Belgii a Německu přijali přísná a účinná veterinární opatření, nicméně je třeba si uvědomit, že do budoucna mohou se změnami klimatu Evropu ohrožovat i nemoci hospodářských zvířat, které byly dosud vnímány jako exotické," uzavřel Duben.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK