Americké akcie po slabých údajích o bydlení mírně klesly

23.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 23. srpna (ČTK) - Akcie na amerických trzích v první polovině dnešního obchodování mírně oslabovaly v reakci na údaje o prohlubujícím se útlumu na trhu bydlení v USA. Zpráva o poklesu prodeje starších rodinných domů nejníže za dva a půl roku vyvolala obavy z oslabení spotřebních výdajů a z útlumu celé ekonomiky.

Dow Jonesův index 30 nejvýznamnějších firem v poledne newyorského času klesl o 0,31 procenta na 11.304,5 bodu. Technologický trh Nasdaq v té době oslabil o 0,57 procenta na 2137,7 bodu.

Zpráva sdružení realitních kanceláří ukázala, že prodej starších domů za červenec klesl proti červnu o 4,1 procenta a zásoba domů na prodej stoupla na nové maximum. Údaje strhly dolů akcie firem s aktivitami na trhu bydlení, například řetězce prodejen pro kutily Lowe's. Dow Jonesův oborový index stavebnictví klesl o více než tři procenta.

Vývoj na trhu bydlení je významný pro celou ekonomiku. Růst na tomto trhu spotřebitelům dává pocit bohatství a umožňuje jim brát si zástavou za své cennější domy vyšší úvěry. To posiluje spotřebu a tím i celou ekonomiku. Letos trh bydlení ochlazuje pod tlakem vyšších úroků a cen za energii, což přispívá ke zpomalení ekonomického růstu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK