Domácí pivovary za první pololetí zvýšily vývoz o 17 procent

24.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. srpna (ČTK) - Domácí pivovary jsou stále úspěšnější na zahraničních trzích, kam v prvním pololetí vyvezly 1,7 milionu hektolitrů piva, meziročně o 17 procent více. Díky přízni počasí stoupl i výstav pro tuzemský trh, který v posledních letech stagnuje, a to o dvě procenta na 7,85 milionu hektolitrů. Celkem tak domácí producenti uvařili za šest měsíců 9,55 milionu hektolitrů pěnivého moku, tedy o 4,4 procenta více než ve stejném období loni, vyplývá z údajů Českého svazu pivovarů a sladoven.

"Pololetní výsledky potvrzují trend posledních let: pokračuje růst výroby českého piva a roste především jeho export. Prakticky všechny české průmyslové pivovary část své produkce vyvážejí, a potvrzují tím proexportní charakter našeho pivovarství," uvedl předseda svazu František Krakeš.

Podíl exportu na výstavu se zvýšil téměř na 18 procent z necelých 16 procent v prvním pololetí loňského roku. Celosvětově je to přitom šest procent. Nadále největší část vývozu, již přes 40 procent, míří do Německa, následuje Slovensko. Nejdynamičtěji roste z významnějších objemů odbyt na Ukrajině, a dále v Belgii, Finsku, Švédsku a v Rusku. Naopak meziročně méně pivovary vyvezly do Spojených státu a Británie.

Na pololetním odbytu v tuzemsku se podle Krakeše projevilo příznivé počasí. To mělo ale největší vliv až v horkém červenci, kdy někteří producenti hlásili rekordní prodej. Podíl na vyšším výstavu pro domácí trh měli prý i zahraniční turisté, jejichž počet za pololetí stoupl a pro které je pivo v Česku jedním z velkých lákadel.

Nejvíce se v tuzemsku stále konzumují výčepní piva - desítky, roste i obliba ležáků. Vzhledem ke změnám životního stylu, sílícímu motorismu a přísnějším pravidlům na silnicích zaznamenává největší nárůst spotřeba nealkoholických piv, kterých se v prvním pololetí vystavilo o pětinu více než ve stejném období 2005. Tempo se ve srovnání s předchozími roky zvyšuje. Z celkové produkce však nealko pivo představuje stále malý podíl.

Nejvíce piva vyrobil v pololetí tradičně Plzeňský Prazdroj, na druhém místě zůstávají Pivovary Staropramen a třetí příčku drží Budějovický Budvar.

Podle dřívějších odhadů by produkce piva za celý rok mohla vzrůst na 19,5 milionu hektolitrů, především díky růstu exportu na 3,5 milionu hektolitrů. Loni pivovary vystavily 19,07 milionu hektolitrů pěnivého moku při prodeji do zahraničí v objemu 3,1 milionu hektolitrů.

Vzestup v prvním pololetí zaznamenala i produkce českých sladoven, která stoupla zhruba o dvě procenta na 266 000 tun. Víc než polovina výroby šla na vývoz. Největšími odběrateli jsou tradičně Polsko, Rumunsko, Německo, dále Kuba, Slovinsko a Rakousko. Sladovny ale upozorňují, že po letošní sklizni, postižené dešti, se zřejmě budou potýkat s nedostatkem kvalitního ječmene a nemalou část potřeby budou muset dovážet.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK