Veleba: Když stát farmářům nepomůže, plánují protesty jako lékaři

24.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 24. srpna (ČTK) - Čeští zemědělci se kvůli letošní neúrodě podle prezidenta Agrární komory ČR Jana Veleby neobejdou bez státní pomoci. Pokud stát farmářům nepomůže, budou na sebe muset upozornit stejně jako lékaři či lékárníci, řekl Veleba ČTK po dnešním zahájení výstavy Země živitelka v Českých Budějovicích.

Zopakoval, že producenti obilí utrží kvůli nepřízni počasí zhruba o tři miliardy méně než loni. Mnoho farmářů bude podle Veleby existenčně ohroženo a pomoc státu je nedostatečná. Ministr zemědělství Jan Mládek uvedl, že stát letos vyplatí zemědělcům v přímých platbách 8,7 miliardy korun a v budoucnu by je měl před špatnými klimatickými podmínkami ochránit systém dotovaného pojištění.

Letos podle Veleby příroda ukázala, že se zemědělství odlišuje od jiného podnikání, protože zemědělci jsou na přírodě bytostně závislí. Stát by jim proto měl víc pomáhat. "Uvidíme, jak k nám přistoupí nová vláda. My dozráváme do stavu, že pokud dojdeme k závěru, že je to házení hrachu na zeď, tak budeme muset změnit taktiku a budeme na sebe muset upozornit tak jako lékárníci, tak jako lékaři. To tady tiše zraje v našich řadách," podotkl Veleba. České zemědělství se podle něj stává obětí české politiky a problémy politici řeší podle toho, kolik jim pomohou získat voličských hlasů.

Pomoc by podle Mládka neměli zemědělci získávat jen v přímých platbách, například ve Francii pomáhá farmářům systém dotovaného pojištění. "Já si myslím, že je to do budoucna cesta jak to řešit. Zemědělci se budou muset pojišťovat, stát je připraven jim s tím pomoci," řekl Mládek. Dodal, že letošní problémy už systém nevyřeší, ale dají se očekávat další změny klimatu. "Řadu oblastí postihly záplavy, některé oblasti dokonce dvakrát až třikrát. V červenci přišly vysoké teploty, které způsobily zasychání porostu nebo předčasnou zralost," řekl Mládek. Sklizeň také přerušily přívalové deště, sklizeno je zatím asi 70 procent úrody.

"Bude málo kvalitního chlebového obilí, bude nedostatek sladu, budou problémy s kvalitou obilí krmného do krmných směsí," řekl ČTK Veleba. Předloňský rok byl podle Veleby na úrodu výjimečný - sklidilo se 8,8 milionu tun obilí, loni zemědělci sklidili 6,9 milionu a letošní sklizeň podle odhadu nepřekročí šest milionů tun obilí.

Situace se ale podle Mládka v různých regionech liší. Podle něj není důvod k obavám, že by byl nedostatek potravinářské pšenice. Již před klimatickými problémy zemědělci sklidili 1,25 milionu tun a roční spotřeba v republice dosahuje 1,2 tun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK