iDnes: CK Evroškol nemá z čeho odškodnit klienty z Řecka

24.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. srpna (ČTK) - CK Evroškol nemá z čeho odškodnit klienty, kterým zrušila zájezdy do požárem postižených letovisek. Píše o tom server iDnes. Jako jedna z mála CK zareagovala na přírodní katastrofu na řeckém poloostrově okamžitě a své klienty dovezla na své náklady zpět do České republiky. Další zájezdy do oblasti zrušila.

Tím pro ni ale vyvstala povinnost vrátit klientům peníze. CK ovšem už zájezdy zaplatila a řecká strana finanční prostředky vrátit nehodlá. Podle ní je situace pod kontrolou a není třeba pobyty rušit.

"Teď se nám může stát, že budeme muset vyhlásit bankrot, abychom peníze získali od pojišťovny," řekl ředitel CK Marek Vízek. "Rádi bychom naše klienty odškodnili, ale je to problém. Buď jim nabídneme vrácení peněz, ale až za mnoho týdnů. Nebo jim můžeme zájezd převést na příští rok, což ale pro mnohé z nich také není ideální. Anebo pro ně vybereme jinou destinaci," dodal na vysvětlenou.

Hlavní problém podle Vízka spočívá v hodnocení situace na Chalkidiki českou vládou. Ta do oblasti vyslala svého honorárního konzula. Podle jeho vyjádření je na poloostrově už vše pod kontrolou a turisté se sem mohou klidně vrátit. Za těchto okolností se ale cestovní kancelář nemůže obrátit na Řecko s požadavkem vrácení peněz. "To bychom mohli udělat jenom tehdy, když by český stát prohlásil, že ta oblast není v současné době vhodná pro pobyt," dodal Vízek.

Část peněz by měli dostat i klienti, kteří se z poloostrova Chalkidiki vrátili předčasně. CK přivezla 78 dětí předčasně autobusem. Do Česka přijeli nad ránem. "Chystáme pro rodiče dětí dopis, ve kterém jim celou záležitost vysvětlíme, a požádáme je, aby nám oznámili, zda vyrovnání chtějí nebo ne. Doufáme, že budou díky naší situaci shovívaví," vysvětlil.

CK Evroškol se rozhodla obrátit s žádostí o pomoc na ministerstva zahraničí a pro místní rozvoj. "Ještě dnes ji chceme doručit přímo do rukou ministrů Svobody a Martínka," řekl Vízek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK