Analytik: Požáry nebudou mít na návštěvnost Řecka dopady

24.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. srpna (ČTK) - Požáry, které tento týden postihly řecký poloostrov Chalkidiki, nebudou mít na návštěvnost Řecka českými turisty vliv. Místa postižená požárem navštěvuje jen malý počet českých turistů, většina jich jezdí na ostrovy. Tvrdí to analytik cestovního ruchu Jaromír Beránek.

Ceny ubytování sice nejspíš v nejbližších dnech klesnou, a to nejen v požárem zasažených střediscích, ale na celém Chalkidiki, turisty z Česka to již ale zřejmě nenaláká. "Sezona již je tak jako tak na konci," řekl Beránek. A v příštím roce již hoteliéři opět nasadí standardní ceny. Ročně Řecko navštíví asi 280.000 českých turistů.

Někteří klienti, kteří měli zaplacené pobyty do postižených míst, své zájezdy ruší. Podle Sdružení obrany spotřebitelů mají nárok na odstoupení od smlouvy bez stornopoplatků v případě, že se změnily klimatické nebo hygienické podmínky v dané lokalitě. Podle mluvčí SOS Ivany Pickové je takovou změnou i kouř, znečištěné moře, nedostatek pitné vody nebo nefungující elektřina. Ke stornu ale není důvod pokud je CK schopna zajistit služby v původně očekávaném rozsahu a kvalitě.

"Když je CK nucena z objektivních důvodů, jako v těchto případech, změnit podmínky smlouvy například místo pobytu nebo kategorii ubytování, má zákazník právo rozhodnout se, zda se změnou cestovní smlouvy bude souhlasit nebo od ní odstoupí, a to opět bez storno poplatků," uvedla Picková.

Na postup delegáta své CK si v televizním zpravodajství stěžovali klienti CK Blue Style. Ta se ale podle Markéty Svobodné z centrály v Praze snaží vyjít vstříc přání klientů, přesto musí postupovat v souladu se zákonem. "V tomto případě není možné přerušit klientům dovolenou," řekla. Neexistuje žádné oficiální prohlášení, podle kterého by situace v destinaci klienty ohrožovala na zdraví, majetku nebo životech. CK je s klienty v kontaktu, nabízí jim například výlety zdarma, stravování apod. Klientům, kteří mají na Chalkidiki zakoupené zájezdy a chtějí je zrušit, CK nabídla bezplatné změny místa pobytu.

CK Evroškol, která měla v místě děti na ozdravném pobytu, zájezd kvůli situaci předčasně ukončila. Děti dnes v noci přivezla do Česka autobusem. Všechny další zájezdy do místa CK zrušila. Její přístup děti i ostatní turisté naopak chválili. CK se ale kvůli němu dostala do finančních potíží. Česká vláda totiž oznámila, že situace na poloostrově je pod kontrolou a turisté se sem mohou klidně vrátit. Za těchto okolností se ale cestovní kancelář nemůže obrátit na Řecko s požadavkem vrácení peněz. To by mohla udělat jenom tehdy, když by český stát prohlásil, že oblast není v současné době vhodná pro pobyt.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK