Analytici: ČSSD a KDU-ČSL by se shodly na daních, na penzích ne

24.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. srpna (ČTK) - Případná koaliční vláda ČSSD a KDU-ČSL, o níž chce Jiří Paroubek po neúspěchu jednání s ODS mluvit s Miroslavem Kalouskem, by se zřejmě snadno shodla na ekonomickém programu v oblasti sociálních dávek a daní. Spojit by ji mohla i proevropská orientace. Problém by naopak mohla představovat dohoda o reformě veřejných rozpočtů a penzijní reformě. Shodli se na tom analytici oslovení ČTK.

"Programy ČSSD a KDU-ČSL mohou být slučitelné především v oblasti rodinné politiky a s ní souvisejícími sociálními dávkami. Patrně by nebylo příliš náročné nalézt také kompromis v daňové politice, který by mohl v hrubých rysech spočívat ve snížení přímých daní při zachování či jen mírném omezení progrese u daně z příjmu fyzických osob," uvedl analytik Patria Finance David Marek.

To, že tyto strany jsou si v daňové oblasti poměrně blízké, potvrdil i Pavel Mertlík, hlavní ekonom Raiffeisenbank. Podle něj se to konkrétně týká postupného sbližování sazeb DPH, mírného snížení daně z příjmu právnických osob a zachování několikapásmové daně z příjmu fyzických osob.

Obtížně by se prý hledal kompromis pro reformu veřejných rozpočtů. Podle Marka se na něm ČSSD a KDU-ČSL nedokázaly shodnout ani v rámci dosavadní koalice, v budoucnu by nutné omezení mandatorních výdajů téměř jistě nepodpořili komunističtí poslanci, s nimiž by tato koalice musela jednat.

Významně se liší názory obou stran na penzijní reformu. Mertlík upozorňuje, že KDU-ČSL chce zřídit tzv. druhý pilíř neboli spoření na penze v soukromých fondech cestou dobrovolného vyvázání z prvního pilíře - základního systému. ČSSD naproti tomu hodlá reformovat první pilíř do podoby virtuálních osobních účtů. David Marek si myslí, že by případná levostředová koalice mohla v důchodovém systému prosadit mírné úpravy a dočasně ho stabilizovat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK