CBW: Penta na Slovensku napadla tendr na mobilní licence

24.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. srpna (ČTK) - Slovenská společnost Penta Investments napadla výsledek tendru na udělení třetí licence na provozování sítě mobilních telefonů na Slovensku. Ekonomickému listu Czech Business Weekly (CBW) to řekl mluvčí Penty Martin Danko.

"Odvolání jsme podali dnes, 24. srpna," řekl Danko. Penta je podle něj přesvědčena, že veřejná soutěž se nekonala v souladu se zákonem.

Penta se tendru účastnila v rámci konsorcia B Four, jehož součástí je česká společnost Radiokomunikace. Slovenský telekomunikační úřad 2. srpna označil za vítěze veřejné soutěže firmu Telefónica 02 Slovakia.

"Tendr nebyl spravedlivý ani transparentní," doplnil Danko. Výbor, který nabídky posuzoval, byl totiž složený z členů, u nichž je jasný střet zájmů, tvrdí mluvčí. Členové výboru se navíc v průběhu tendru změnili, což je protiprávní.

Danko také řekl, že důležitost, kterou výbor kladl na každé z kritérií, nebyla předem známá. Telekomunikační úřad tak podle něj nesplnil formální kritéria, když si vyžádal nabídky a vyhlašoval vítěze. Radiokomunikace se k záležitosti odmítly vyjádřit.

Telefónica 02 Slovakia nabídla za mobilní licenci 150 milionů slovenských korun (asi 112 milionů Kč). Konsorcium B Four nabídlo 400 milionů Sk a druhý neúspěšný zájemce, Mobilkom Austria, 250 milionů Sk. Licence je na 20 let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK