HN: Tykač chce po státu miliardy

25.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. srpna (ČTK) - Finančník Pavel Tykač, nedávno policisty obviněný z podílu na vytunelování CS Fondů, se podle Hospodářských novin snaží vysoudit na státu téměř šest miliard korun. Má přitom nemalou šanci uspět. Tykač totiž stojí za firmou Zuglite Investments se sídlem na Kypru, která vlastní českou společnost Petrcíle. A ta se soudí se státem o akcie Nové huti nebo o jejich náhradu, píšou HN.

Jak deník připomíná, firmu Petrcíle založili v roce 1996 tehdejší manažeři Nové huti. Stát jejich firmě přiznal předkupní právo na patnáct procent akcií podniku, avšak když se huť dostala koncem 90. let do potíží, stát smlouvu s Petrcíle jednostranně vypověděl.

Manažeři pak Petrcíle prodali podnikateli Radimu Masnému a ten podal žalobu, v níž žádal stát o dvoumiliardové odškodné za neoprávněné vypovězení smlouvy. Arbitráž jeho nárok potvrdila, verdikt posvětil i pražský městský soud, Vrchní soud však později případ vrátil znovu na začátek - arbitři podle něho neměli rozhodovat o výši odškodného. Masný nato Petrcíle prodal kyperské Zuglite a noví vlastníci stát zažalovali podruhé, tentokrát už o 5,8 miliardy korun. "Obě řízení pokračují, nyní se u nich řeší procedurální otázky," potvrdila HN mluvčí ministerstva financí Petra Krainová.

Majetek může Petrcíle vysoudit jen v jedné z žalob. "Záleží na tom, která skončí dřív. Pravděpodobnější je, že se dřív uzavře ta druhá, o vyšší částku," citují HN zdroj, který zná zákulisí případu.

O spojitosti Tykače s Petrcíle se nedávno zmínil časopis Týden. Hospodářským novinám potvrdily Tykačovu kontrolu nad firmou dva dobře informované zdroje.

Kvůli nepovedené privatizaci Nové huti se přitom vedou tři arbitráže. Spor o problematické akcie bývalé Nové huti u arbitráže v Paříži nastartoval i nadnárodní koncern Mittal Steel, jemuž Nová Huť (nyní Mittal Steel Ostrava) už čtyři roky patří. Mittal proto za podnik dosud zaplatil jen dvě třetiny z původně domluvené devítimiliardové kupní ceny, poznamenávají Hospodářské noviny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK