Fa Rudolf Jelínek koupila majoritu v Destila Teteven

25.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. srpna (ČTK) - Největší český výrobce ovocných destilátů, firma Rudolf Jelínek z Vizovic na Zlínsku, koupila majoritu v druhém největším výrobci ovocných destilátů v Bulharsku. Vyplývá to z rozhovoru generálního ředitele a předsedy představenstva firmy Pavla Dvořáčka pro Hospodářské noviny. Finanční stránku transakce Dvořáček neuvedl.

"Před několika týdny jsme koupili majoritní podíl v bulharské firmě Destila Teteven, která je asi 100 kilometrů od Sofie. Jde o druhého největšího výrobce ovocných destilátů v Bulharsku, který pálí hlavně slivovici," řekl HN Dvořáček.

Rudolf Jelínek chce v Bulharsku zachovat výrobu tetenské slivovice, kromě toho tam chce vyrábět i ovocné destiláty, které se prodávají takzvaně 'na volno', což podle Dvořáčka znamená v cisternách přímo výrobcům čokolády nebo sýrů na fondue, hlavně do Švýcarska nebo do Francie.

"Prostřednictvím bulharské firmy bychom chtěli proniknout na tamní trh s naší slivovicí a Plum vodkou. Jelínkovu slivovici tam ale dělat nemíníme. Nemá smysl se snažit jelínkovskou produkcí převálcovat místní tradici. V Bulharsku i jinde," poznamenal Dvořáček.

Nevyloučil přitom nákup palíren v dalších zemích. "Kalkulujeme s tím. Jsme schopni prodat víc, než vyrábíme. Investice se vyplatí v zemích, kde je hodně ovoce, abychom ho nemuseli přepravovat na velkou dálku. Míříme proto do Rumunska, Srbska a Moldávie, které jsou největšími producenty švestek v Evropě," řekl dnešním Hospodářským novinám šéf vizovické firmy.

Společnost Rudolf Jelínek loni meziročně zvýšila výnosy zhruba o 40 procent na 281,9 milionu korun. Asi o dva miliony na 6,6 milionu korun vzrostl zisk. Největší podíl na tržbách, zhruba dvě třetiny, měla výroba ovocných destilátů. Export se na tržbách podílel 23 procenty. Firma nyní zaměstnává přes sto lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK