Česko otevře v Soulu kancelář pro české podnikatele

25.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava/Praha 25. srpna (ČTK) - Hospodářská komora ČR otevře v pondělí v jihokorejském Soulu svoji kancelář pro východní Asii. Pobočka bude pomáhat českým podnikatelům, kteří by chtěli exportovat, investovat nebo podnikat v Korejské republice a Japonsku, a zároveň bude seznamovat korejské a japonské podnikatele s obchodními a investičními příležitostmi v Česku, řekl prezident komory Jaromír Drábek. Podobná kancelář byla otevřena také v Ostravě a Praze.

Otevření poboček souvisí podle komory se zájmem korejských firem investovat v Česku, který se zvýšil díky připravované stavbě automobilky Hyundai v Nošovicích na Frýdecko-Místecku. Na investici společnosti Hyundai Motor zareagovaly ve zvýšené míře i české firmy, které chtějí s automobilkou spolupracovat na bázi subdodávek a také exportovat své zboží přímo do Korejské republiky, uvedl tajemník komory Vladimír Šiška.

Ředitelem kanceláře Hospodářské komory ČR v Soulu je Kim Un-han. Komora do budoucna plánuje otevření pobočky také v Japonsku i dalších zemích Asie, které podle Drábka mohou být z hlediska vzájemného obchodu pro české podnikatele zajímavé.

Projekt realizuje Hospodářská komora ČR ve spolupráci s agenturami CzechTrade a CzechInvest. Pondělního otevření se tak vedle Drábka zúčastní také generální ředitelé obou vládních agentur Tomáš Hruda a Ivan Jukl a také náměstek ministra průmyslu a obchodu Robert Szurman, sdělila komora.

Zvýšený zájem ze strany českých podnikatelů o spolupráci s Korejci zaznamenal i ředitel střediska v ČR Kim Čung-sun, který komunikaci mezi českými a korejskými firmami zajišťuje. "Díky Hyundai denně vyřizuji řadu emailových i telefonických dotazů na možnou spolupráci s korejskými firmami," řekl ČTK.

Kim Čung-sun přiznává, že povědomí korejských podnikatelů o možnostech v České republice je velmi malé: "Korejci v tomto směru neví o mnoho víc, než že se v ČR vyrábí Semtex, bižuterie a křišťál. Přínos tohoto projektu tedy podle mne může být obrovský a především oboustranně velmi výhodný," poznamenal.

Po firmě Hyundai, která by měla v prosinci zahájit stavbu nošovického závodu za asi 30 miliard korun, se podle tisku rozhodly už nejméně čtyři další korejské firmy, že v Česku postaví své továrny. Například v Mošnově začne svůj závod stavět korejská firma Plakor, a bude dodávat platové díly pro auta do slovenské Žiliny pro automobilku Kia, a až se rozjede, tak i pro Hyundai. Výroba vozů Hyundai by v Nošovicích měla začít na podzim 2008.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK