Analytici: Vláda ČSSD a lidovců je pro ekonomiku špatným řešením

25.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. srpna (ČTK) - Menšinová vláda sociálních demokratů a lidovců s podporou KSČM vypadá z hlediska ekonomické politiky jako jedno z nejhorších řešení, shodli se dnes analytici oslovení ČTK. Rostoucí zadlužení veřejných rozpočtů by se podle nich řešilo nikoliv škrtáním neproduktivních výdajů státu, ale zvyšováním přímých daní a pojistného. Ohrožen by prý také byl termín přijetí eura v roce 2010.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek nabídl jednání o menšinovém kabinetu šéfovi lidovců Miroslavu Kalouskovi. Ten připustil, že vláda by mohla vzniknout i díky toleranci KSČM, což ale mezi lidovci vyvolalo nevoli.

Vliv KDU-ČSL na ekonomickou politiku by byl vzhledem ke specifickým zájmům této strany marginální, řekl analytik HVB Bank Pavel Sobíšek. Uskutečnil by se tedy v podstatě ekonomický program ČSSD, který by byl se vzrůstající intenzitou ovlivňován zleva KSČM. "Zapomenout bychom mohli na snížení daňového zatížení a zjednodušení daňového systému. K reformě trhu práce či financování zdravotnictví by v podstatě nedošlo," dodal.

Klíčovým faktorem pro finanční trhy i dlouhodobý vývoj ekonomiky bude podle analytika Patria Finance Davida Marka vliv dvojbloku ČSSD - KSČM na hospodářkou politiku vlády. "Patrně nejvýstižnějším termínem je slovo skepse," podotkl.

Místo snižování rozpočtových schodků bude prý spíše posunut termín přijetí eura, opravdovou reformu penzí nahradí jen drobné parametrické úpravy systému a díry ve financování zdravotnictví se budou asi i nadále látat nahodilými dotacemi ze státního rozpočtu. Nezbytnost hledat podporu u KSČM zbrzdí deregulaci nájemného a zamezí jakékoli liberalizaci pracovně-právní legislativy. Obojí je přitom brzdou k výraznějšímu snížení nezaměstnanosti, poznamenal Marek.

Analytik Raiffeisenbank Aleš Michl očekává pokračování vizí minulé vlády. "Předpokládám rozumnou kompromisní reformu důchodů, složená kvóta se stabilizuje či bude jen mírně nižší," odhadl. Za výzvu Michl považuje zefektivnění výdajů veřejných rozpočtů. Pravda se podle něj ukáže tehdy, až případná vláda bude mít na výběr mezi vyššími sociálními výdaji a přijetím eura v roce 2010.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK