Koruna lehce oslabila na 28,20 Kč/EUR a 22,10 Kč/USD

25.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. srpna (ČTK) - Česká měna dnes při poklidném obchodování mírně oslabila na 28,20 Kč za euro a 22,10 Kč za dolar, kde po 17:00 skončila. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Koruna se obchodovala v úzkém pásmu 28,14 až 28,22 CZK/EUR, uvedl analytik Komerční banky Jiří Škop. Ani regionální měny nedoznaly větších změn, částečně i kvůli nedostatku důležitých zpráv ze světa. "Na vývoj na české politické scéně prozatím koruna nereaguje, nicméně se zdá, že z této strany pro korunu pozitivní signál nepřijde," dodal.

Analytik Patria Online Radim Krejčí míní, že korunu již začala mírně negativně ovlivňovat politika poté, co se během jednoho dne změnilo pravděpodobné směrování kabinetu z pravice do leva. To některé investory zneklidnělo. "Přesto zůstává vliv politiky na korunu minimální, dominantní roli hraje i nadále nálada v regionu a eurodolarový trh," podotkl.

Poslední vývoj koruny je podle analytičky Next Finance Markéty Šichtařové signálem, že rekordy má domácí měna toto léto již za sebou a v jeho závěru může dojít k jejímu mírnému oslabení.

Dolar odpoledne skokově posílil na desetidenní maximum 1,2726 USD/EUR při projevu prezidenta americké centrální banky Fed Bena Bernankeho o globalizaci, přestože se jeho výroky netýkaly měnové politiky a sazeb.

Nejbližší a nejdůležitější domácí ekonomickou událostí je příští čtvrtek jednání České národní banky o sazbách. Ekonomové jejich změnu neočekávají.

Předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek ve čtvrtek překvapivě přijal návrh předsedy sociální demokracie Jiřího Paroubka ke konzultacím o programových otázkách společné menšinové vládní koalice. Připustil, že taková vláda by mohla vzniknout i díky toleranci komunistů. V noci se představitelé ČSSD a KDU-ČSL dohodli na některých prioritách možného koaličního programu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK