Pražská burza ve 34. týdnu za nízké aktivity oslabila o 0,23 pct

25.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. srpna (ČTK) - Obchodování s akciemi na pražské burze v celém uplynulém týdnu většinou postrádalo nové informace, který by mohly trh rozhýbat, a velká část investorů se proto držela stranou. Mírnou převahu měly prodejní pokyny, index PX nakonec ztratil 0,23 procenta na 1427,7 bodu, vyplynulo ze statistik.

Akcií se v součtu zobchodovalo za 7,1 miliardy korun, když o týden dříve to bylo letos už podprůměrných 13 miliard korun. Jednou z mála zpráv byly pololetní výsledky tabákové společnosti Philip Morris. Její hospodaření bylo ještě horší, než předpokládali analytici, a akcie Philip Morris proto v týdnu odepsaly 8,8 procenta na 9981 korun. Ještě koncem loňského roku byla cena akcií této kutnohorské firmy kolem 18.000 korun.

Živěji bylo ještě kolem petrochemického Unipetrolu. Jedna z jeho klíčových dcer firma Chemopetrol oznámila, že očekává výrazný pokles zisku. K tomu se navíc přidaly protesty zahraničního menšinového akcionáře, kterému se nelíbí okolnosti prodejů podniků Kaučuk a Spolana. Akcie Unipetrolu ztratily 1,7 procenta na 205,3 koruny.

Mediální skupina CME se naopak zhodnotila o 1,7 procenta na 1284 korun. Kurz akcií společnosti Telefónica O2, kde se pomalu blíží termín výplaty 45korunové dividendy, vyrostl o 1,1 procenta na 473,3 koruny. V příštím týdnu bude trh vyčkávat na pololetní ukazatele hospodaření Orco Property Group a do hry by podle obchodníků mohla začít vstupovat i politika, kde poslední vývoj naznačuje možné posílení vlivu komunistů.

"Případné sestavení vlády ČSSD a KDU-ČSL s podporou komunistů by pravděpodobně znamenalo konec naděje na provedení potřebných reforem zdravotnictví a důchodů a především odsunutí přijetí eura z roku 2010 o několik let dále. Podle zkušeností z Maďarska nesou takové zprávy zahraniční investoři velice těžce," varoval analytik společnosti Cyrrus Petr Bártek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK