MfD: Továrna Moravan-Aeroplanes bude brzy opět na prodej

26.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Zlín 26. srpna (ČTK) - Továrna Moravan-Aeroplanes bude brzy opět na prodej. Otrokovický výrobce legendárních sportovních letadel značky Zlin se bude prodávat v pořadí už ve třetí veřejné soutěži. Vypsána by měla být do dvou týdnů. Předcházející tendry skončily krachem, píše dnešní Mladá fronta Dnes (MfD).

Podle správce konkurzní podstaty Petra Hajtmara je teď situace firmy jiná. "Tehdy jsme prodávali podnik, který byl před zavřením. Teď výroba jede a zakázky jsou ještě dalšího půl roku. Bonita firmy hodně stoupla. Pro případné zájemce to může být zajímavý signál," řekl Hajtmar.

Vedení otrokovického podniku před nedávnem ukončilo jednání s irskou společností QucomHaps. Ta se jako jediná přihlásila do dvou výběrových řízení, které byly zrušeny. Irové ale začali s Moravanem jednat o možnosti přímého prodeje. To padlo kvůli údajné změně v majetkové struktuře QucomHaps.

Na chod letecké továrny, která je od roku 2004 v konkurzu, by nemělo mít vypsání nového tendru žádný negativní vliv. Ve výrobních halách se dál pracuje na letadlech a většina ze 170 zaměstnanců chodí do práce. Dělají především na dvou velkých zakázkách. Pro zájemce z Hongkongu vyrábí pět strojů, pro indického zákazníka pak další tři. Otrokovický podnik těží především z toho, že má v Asii svého obchodního zástupce. Právě ten sehnal soukromou firmu z Hongkongu.

Prodej továrny dříve komplikovala možnost podání vylučovací žaloby ze strany největšího věřitele, kanadské firmy Frontier Petroleum Services. Ve stanoveném termínu tak ale neučinila. Kanadská společnost půjčila Moravanu -Aeroplanes v roce 2001 asi dvě stě milionů korun na nákup Leteckých závodů Kunovice. Kromě splacení půjčky požadovala podíl v zakoupené společnosti. Ani jedno ale nedostala. V roce 2004 rozhodl arbitrážní soud ve Stockholmu v její prospěch.

Stejné problémy jako otrokovickou továrnu postihly v minulosti i její bývalou dceřinou společnost, Letecké závody Kunovice. Ty v konkurzu skončily v březnu roku 2004. Loni v červnu koupila v tendru kunovickou továrnu společnost Aircraft Industries, která svůj podnikatelský záměr staví především na pokračování ve výrobě dopravního letadla L 410. Novému majiteli továrny se již podařilo výrobu těchto strojů obnovit.

Moravan-Aeroplanes je výrobcem celokovových letadel s obchodní značkou ZLIN Z 142C, Z 242L, Z 143L a Z143Lsi používaných pro tréninkové, přepravní a akrobatické účely.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK