ČOI letos na trhu odhalila méně nekvalitních PHM než loni

27.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. srpna (ČTK) - Kvalita pohonných hmot prodávaných u tuzemských čerpacích stanic se letos výrazně zlepšila. Zatímco loni jakostním požadavkům nevyhovělo 6,1 procenta a o rok dříve 8,6 procenta odebraných vzorků pohonných hmot, tak od letošního ledna do července to bylo 4,4 procenta. ČTK informaci získala na internetových stránkách ČOI.

Inspektoři ČOI za sedm měsíců letošního roku odebrali 1190 vzorků pohonných hmot; testy neprošlo 52 z nich. Nejhůře dopadla směsná paliva, kterých nevyhovělo 27,8 procenta. Nejlepší situace byla u motorových benzinů (2,5 procenta) a LPG (2,4 procenta).

Nejčastějším letošním zjištěním byl stejně jako loni nevyhovující bod vzplanutí u nafty (nevyhovělo 26 vzorků motorové a pět vzorků směsné nafty). Zvýšený obsah síry, než připouští norma, byl u devíti vzorků motorové nafty. Automobilové benziny vykázaly závadu v jakosti u 12 ze 475 vzorků. Ze 123 kontrolovaných vzorků LPG byla zjištěna závada u tří.

Podmínky prodeje pohonných hmot od letošního září zpřísní novela zákona o pohonných hmotách. V novele je například zakotvena povinnost evidence prodávaných paliv u čerpacích stanic, včetně jejich množství, jakosti a složení. Novela obsahuje také povinnost registrace provozovaných čerpacích stanic, které budou muset splňovat požadavky vylučující závažná rizika pro zdraví a bezpečnost osob a pro životní prostředí.

"V nové zákonné úpravě vítáme především posun odpovědnosti za kvalitu z prodávajícího na vlastníka pohonných hmot. Přínosem je z našeho pohledu také povinné zavedení registrace čerpacích stanic," řekla již dříve mluvčí ČOI Miloslava Fléglová.

Loni ČOI zkontrolovala 3272 vzorků pohonných hmot, což byl ve srovnání s rokem 2004 téměř dvojnásobný počet. Jakostním požadavkům nevyhovělo 6,1 procenta vzorků. "Za loňský rok bylo uloženo za porušení jakosti pohonných hmot téměř 200 pokut a v případě závažnějších zjištění se výše sankcí pohybovala ve výši statisíců korun, u některých firem i opakovaně," uvedla Fléglová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK