Euro: Stát vede spor s nizozemskou firmou, hrozí arbitráž

27.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. srpna (ČTK) - České republice hrozí další arbitráž, a to s nizozemskou společností Sara Lee/DE. Její zástupci tvrdí, že stát neochránil její investici. Píše to týdeník Euro v čísle, které vyjde v pondělí.

Podle Eura stát nezabránil znečišťování lokality, v níž je umístěna pražská pobočka firmy Sara Lee/DE - vysočanská společnost Balírny Douwe Egberts. Znečištění měl způsobit státní podnik Kazeto Přerov, kterému Česká inspekce životního prostředí uložila pokutu a nařídila kontaminaci odstranit. Firma to ale neučinila.

Zástupci investora zatím neuvedli výši škody, která mu měla vzniknout. Sara Lee/DE v loňském roce vysočanský podnik uzavřela a propustila více než 70 zaměstnanců.

"Zahraniční investor namítá, že Česká republika místo toho, aby zajistila výkon rozhodnutí České inspekce životního prostředí, společnost Kazeta Přerov zrušila. Sara Lee/DE dále uvádí, že pokračujícím znečišťováním pozemku se podstatně snížila jeho hodnota," řekla mluvčí ministerstva financí Petra Krainová.

Ministerstvo financí hledá právníka, který by stát zastupoval. Ve sporu nyní běží půlroční lhůta pro možnost vyřešení problému mimosoudní cestou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK