CCS: Ceny pohonných hmot klesají, benzin o 16 hal. na 31,75 Kč/l

28.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. srpna (ČTK) - Ceny pohonných hmot se za poslední týden snížily, v některých krajích v průměru i o více než 30 haléřů na litr. Nejprodávanější benzin Natural 95 zlevnil v celé republice na průměrných 31,75 koruny za litr, což je o 16 haléřů méně než před sedmi dny. Cena nafty klesla o 11 haléřů na 29,96 Kč/l, vyplývá z aktuálních údajů společnosti CCS.

O více než 30 haléřů klesla cena naturalu v kraji Karlovarském a Moravskoslezském a v Praze. I přesto je průměrná cena benzinu v hlavním městě nejvyšší v republice, litr stojí 32,22 Kč. Druhým nejdražším krajem je Vysočina, kde řidiči za litr zaplatí 32,19 Kč. Více než 32 Kč stojí litr benzinu ještě v Jihočeském kraji. Naopak nejlevněji je opět v Olomouckém a Ústeckém kraji, ve kterém se litr prodává v průměru za necelých 31,30 Kč.

Průměrná cena nafty se za uplynulý týden dostala pod 30 korun za litr. Nejvýraznější zlevnění mohou pozorovat řidiči v Moravskoslezském kraji, kde se za poslední týden průměrná cena snížila o více než 30 haléřů na 29,88 koruny. K nejlevnějším patří kraje Plzeňský a Ústecký, ve kterých se litr prodává zhruba za 29,46 Kč. Nejvyšší ceny jsou na Vysočině, kde čerpací stanice prodávají litr nafty v průměru za 30,50 Kč.

Analytici pokles cen pohonných hmot předpokládali vzhledem k tomu, že cena ropy a ropných produktů vyjádřená v korunách klesla pod střednědobý průměr.

Dnes ráno ceny ropy na světových trzích mírně klesaly v reakci na vývoj počasí v oblasti Karibiku. První hurikán letošní atlantické sezony byl totiž díky nižší rychlosti proudění vzduchu v neděli přeřazen zpět do kategorie tropická bouře. Americká lehká ropa se tak znovu prodává za méně než 72 dolarů za barel. Proti rekordu, který dosáhla v červenci, to je o více než šest dolarů nižší cena.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK