BBC opět požádal radu o souhlas se změnou licenčních podmínek

28.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. srpna (ČTK) - BBC Radiocom opět požádal Radu pro rozhlasové a televizní vysílání o souhlas se změnou licenčních podmínek pro nynější podobu programu této stanice v České republice. O souhlas BBC Radiocom, která vlastní licenci pro vysílání v Česku, žádal již dříve v souvislosti se zrušením české redakce BBC, ale žádost Rada pro rozhlasové a televizní vysílání zamítla. Novou žádostí se bude rada zabývat na svém zasedání, které začíná v úterý, řekl ČTK předseda rady Václav Žák.

Po zrušení české redakce BBC vysílá tato stanice od počátku roku program v jiné podobě. Aby vyhověla licenčním podmínkám požadující vysílání v češtině, od poloviny března nabízí i program zpravodajské stanice Rádio Česko patřící pod Český rozhlas. To se však radě nelíbí; podle ní má BBC v Česku vysílat své původní pořady, zatímco pořady Rádia Česko vysílané jako součást BBC v Česku považuje za převzaté - a k tomu BBC licence neopravňuje.

"Upravili jsme žádost tak, aby lépe vyhovovala představě rady," řekl jednatel BBC Radiocom Vít Kolář. To podle něj znamená mimo jiné to, že se do programu vrátily archivní pořady BBC z minulosti, které vznikaly přímo pro BBC, například jazykové kurzy. Zároveň se podle Koláře upraví status vysílání Rádia Česko. "Původnost by měla být v tom, že Rádio Česko by bylo k dosažení jen na vlnách BBC," dodal Kolář. Nyní je Rádio Česko možné poslouchat i na internetu a v síti určené pro digitální zemské vysílání (DVB-T).

Čeština na BBC poprvé zazněla na podzim v roce 1939. V posledních letech nabízela česká redakce BBC pět hodin zpravodajství a publicistiky denně. Zahraniční vysílání BBC World Service se ale loni rozhodlo zrušit deset národních redakcí BBC včetně české, aby ušetřila na rozjezd arabské zpravodajské televize. V některých zemích, kde již dříve BBC národní redakci zrušila, pokračoval program BBC pouze v angličtině.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK