Americké akcie v úterý rostly díky Fedu a cenám ropy

30.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 30. srpna (ČTK) - Akcie amerických korporací v úterý rostly díky podrobné zprávě americké centrální banky z posledního jednání o úrokových sazbách. Zpráva Fedu zmenšila obavy z dalšího vývoje úroků. Kladně se na akciovém trhu projevily i ceny ropy, které klesly pod 70 dolarů za barel.

Dow Jonesův index stoupl o 17,93 bodu na 11.369,94 bodu, tedy o 0,16 procenta. Index Nasdaq Composite se zvýšil o 0,54 procenta na 2172,30 bodu, když si 11,60 bodu připsal. Trh Nasdaq rostl čtvrtý den za sebou, protože investoři skupovali akcie internetové aukční síně eBay.

Pokles ropných cen dolehl na akcie ropných společností, ale podpořil optimistický pohled na výsledky hospodaření ostatních podniků. Levnější paliva pro firmy znamenají nižší náklady a silnější růst zisku. Akcie průmyslového konglomerátu 3M se tak zvýšily téměř o procento, zatímco ropný koncern Exxon Mobil o procento oslabil.

Během dne ale americké akcie klesaly kvůli srpnovému poklesu spotřebitelské důvěry na devítiměsíční minimum. Na trhu se po této zprávě obnovily obavy ze slabého hospodářského růstu.

Dolar v úterý klesl, protože se zpráva Fedu nezmínila o naléhavé potřebě centrální banky tlumit inflaci zvyšováním úroků. Základní úroková míra při posledním jednání banky o úrocích zůstala na 5,25 procenta. Kurz eura se za úterý zvýšil o 0,3 procenta na 1,2820 USD a dolar klesl o půl procenta na 116,65 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK