Pražská burza ve 35. týdnu ožila

01.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. září (ČTK) - Pražská burza se ve 35. týdnu začala vzpamatovávat z prázdninového útlumu. Trh si při zvýšené aktivitě připsal čtyři růsty za sebou a uzavřel na nejvyšší hodnotě od poloviny května. Index PX si celkem připsal 1,73 procenta na 1452,4 bodu, vyplynulo ze statistik.

Výkonem zastínila ostatní akcie lucemburská developerská společnost Orco Property Group. Akcie Orco zpevnily o osm procent na 2689 korun a rozšířily letošní zisk na takřka 49 procent, zatímco index PX mírně ztrácel.

Orco, majitelka tuzemského stavitele bytů IPB Real, zvýšila v pololetí čistý zisk zhruba devítinásobně na 26,7 milionu eur (754 milionů Kč.) Tržby meziročně vzrostly o polovinu na 33,7 milionu eur (zhruba 951 milionů Kč). Výsledky předčily očekávání analytiků.

Orco nejvíce napodobily akcie americké mediální skupiny CME se ziskem 6,1 procenta na 1362 korun. Pomohl k tomu hlavně vstup americké investiční skupiny Apax Partners do CME v přepočtu za vyšší cenu na akcii, než byla v té době na trhu.

Cenné papíry operátora Telefónica O2, kde se blíží výplata podle obchodníků stále atraktivní 45korunové dividendy, vyrostly o 2,9 procenta na 486,9 koruny. Kupci převažovali i u emise elektrárenské skupiny ČEZ, jež i s podporou oznámení vysokého růstu cen elektřiny získala 0,6 procenta na 822,5 koruny.

Ztrátové naopak znovu byly akcie tabákového výrobce Philip Morris, které odepsaly 6,3 procenta na 9350 korun, když počátkem týdne propadly dokonce na více než čtyřleté dno hluboko pod 9000 korun. K odrazu pomohlo i nákupní doporučení předního obchodníka Wood & Company.

Celkem změnily majitele akcie za letos podprůměrných 13 miliard korun po minulém objemu 7,1 miliardy korun. Objemem přes pět miliard korun k tomu nejvíce přispěly akcie ČEZ.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK